NA NADLEGOVANJE SE JE ODZVAL TUDI KREK: "Nezaslišano je, da se v demokratični državi, kakršna je Slovenija, zgodi kaj takšnega" (VIDEO)

Slovenija

Kot smo že poročali, je Zlatan Čordić, včeraj delil video, na katerem zasleduje direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka. Ob tem mu je postavljal razna vprašanja, povezana z novim koronavirusom. Zgodba se danes nadaljuje, Zlatko je na družbenih omrežjih namreč delil še en video. Tokrat z opravičilom. Dogodek so obsodili tudi na NIJZ in ga prijavili pristojnim organom.

Po tem, ko je Milan Krek glasbenika Zlatka večkrat prosil, naj ga ne nadleguje, prvi z dejanjem ni prenehal. Ob tem mu je Krek očital tudi, da ne drži distance in da je brez maske. V videu, ki je bil objavljen danes, pa se je Zlatko opravičil.

"Priznam, morda novinarsko delo res ni moja najboljša stran," je dejal in nagovoril tudi Kreka. "Če sem vas na kakršenkoli način užalil, se vam globoko opravičujem. Nikakor to ni bil moj namen," je pojasnil.

Kot opaža Zlatan Čordić, je veliko ljudi pod stresom, tesnobe pa se povečujejo in čeprav se vsi držimo ukrepov, je rezultat takšen, da "smo po smrtnosti na milijon prebivalcev prvi v Evropi in tretji na svetu."

"Tukaj nekaj ne štima. Želim si le to, da ko boste pri močeh, spoštujete vprašanja državljanov in nam jih pojasnite," je še dodal. 

O sovražnih komentarjih ni izgubljal besed, temveč je dejal, naj se imamo radi, spoštujemo distanco in ukrepe ter držimo pesti, da to čimprej mine. "Potrpežljivost je brezplačna in najbolj pomembna v tem času. Krepimo svoj imunski sistem, ne pa sovraštva."

NIJZ je ostro obsodil ravnanje glasbenika

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so sporočili, da ponedeljkov dogodek ostro obsojajo in ga sprejemajo "tudi kot napad na neodvisno zdravstveno strokovno institucijo javnega zdravja, kar je presedan brez primere". Po njihovih navedbah sta dve osebi Kreka daljši čas verbalno nadlegovali in mu ovirali svobodno gibanje.

Čordiću in še drugi osebi na NIJZ očitajo, da sta s Krekom komunicirala na nesprejemljiv in nasilen način ter dejanje tudi snemala. Pri tem so poudarili, da NIJZ spodbuja kulturen in strpen dialog z in med različnimi deležniki, kljub morebitnim različnim pogledom do posamezne problematike, ostro pa obsoja nasilje kot metodo komuniciranja.

Milan Krek

"Nezaslišano je, da se v demokratični državi, kakršna je Slovenija, zgodi kaj takšnega," pa je v odzivu zapisal Krek. Dodal je, da so ga že mnogi ustavili na ulici in ga spraševali o stališčih do epidemije, "vendar smo vedno imeli zelo kulturen dialog, brez sledov nasilja ne glede na naša mnenja, poglede in stališča, ki smo jih imeli".

Dogodek so obsodili tudi v Zdravniški zbornici Slovenije. "Tako kot vedno v preteklosti zbornica tudi v tem primeru odločno obsoja neprimerno dejanje, ki je imelo elemente nadlegovanja. Poleg tega zbornica obsoja ne le to, ampak vsakršno nestrpno komunikacijo in dejanja zoper zdravstvene delavce," so zapisali.

Bojana Beović

Nad dogodkom je pretresena tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. "Krek posveča svoje življenje obvladovanju epidemije. NIJZ je v tem času naredil korake, ki so nepojmljivi, podobno kot na svojem področju UKC. Potem taka zahvala, da se to v Sloveniji zgodi, nimam besed. To ni način odnosa med ljudmi," je bila ogorčena v izjavi za medije.

Na ljubljanski policijski upravi so pojasnili, da so jih v ponedeljek nekaj po 16. uri obvestili o dogodku na območju centra Ljubljane. Ugotovili so, da sta dva moška hodila za osebo in jo neupravičeno snemala, posnetek pa predvajala na družabnem omrežju.

"Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja in bodo o vseh znanih okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo. Prav tako so uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve z odlokom predpisanih ukrepov za preprečevanja širjenja nalezljive bolezni," so dodali na policiji.

Iz Društva novinarjev Slovenije pa so sporočili, nam jim ni poznano, da bi imel Čordić status novinarja ali da bi kot novinar delal za novinarsko organizacijo. "Vsako predstavljanje za novinarja, ko nekdo to ni, ocenjujemo za neprimerno, neetično in tudi v škodo novinarskemu poklicu," so poudarili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bella |  26 .11. 2020 ob  08: 19
4ugo..., prebral si mi misli. Vsako nasilje je obsojanja vredno, smo pa ljudje nezadovoljni, ker se manipulira s podatki, dva "strokovnjaka" ne povesta enako, totalna stala z ukrepi, novinarji pa ne znajo vprasati ali pa ne smejo. V celen staffu ni karizmaticne osebe, ki bi zmigla matirat Potrča, zato zdaj s tozbo nanj. Zalostno, revcki "intelektualcki"
4ugoketo |  25 .11. 2020 ob  06: 55
12
nadlegovanje ni OK, sram vaju bodi, fanta.
postavljena vprašanja, vsaj nekatera, so pa bistvena.
Kaj delajoo novinarji,
da morajo raperji
spraševati
simpatičnega g. Kreka?
Martin Kacur |  24 .11. 2020 ob  21: 07
-7
To nima veze z demokracijo. To je anarhija.
Ta Zlatko je en navaden cepec.
joe jaxson |  24 .11. 2020 ob  20: 04
ma da se ne boš usral bogi. joj kako so te v demokratični državi nadlegovali. poglej si rajši podobna nadlegovanja v nedemokratičnih državah kot so italija, francija, španija, nemčija pa tudi hr ! še premalo so te nadlegovali -jaz bi te po sposobnostih vrnil na izpitne pole avtošole
vseved |  24 .11. 2020 ob  19: 20
Tudi Zlatko bo kmalu na Švedskem!