NA MINISTRSTVU NE ZNAJO BRATI? Po nepotrebnem bi ogrozili Krisovo zdravje, možnosti za uvoz zdravila so!  

Slovenija

Zdravilo zolgensma za Krisa, za katerega je širna Slovenija stopila skupaj in zanj v dobrodelni akciji zbrala skoraj štiri milijone evrov, bi lahko poslali tudi v našo državo. Kot je za siol.net pojasnila Nada Irgolič iz komisije RS za medicinsko etiko, možnosti za uvoz zdravila so. S tem bi se Kris izognil potovanju v ZDA, ki bi mu lahko ogrozilo življenje.

12-urni polet v ZDA bi lahko Krisu resno ogrozil življenje, piše portal siol.net, ki izpostavlja vprašanje, komu je v interesu takšno tveganje za zdravilo, ki ga bo dobil zgolj prek injekcije in bi ga lahko preprosto uvozili v Slovenijo. Kot je za portal pojasnila Nada Irgolič iz komisije RS za medicinsko etiko, možnosti za uvoz zdravila so, in sicer na podlagi zakona o zdravilih, le prebrati ga je treba dobro. Ta opredeljuje možnost uvoza iz tretje države, ki pa mora imeti izpolnjene zahteve o kakovosti, varnosti in učinkovitosti. "To pomeni, da morajo biti izpolnjeni pogoji dobre prakse," dodaja Irgoličeva.

Na ministrstvu za zdravje pa se medtem še naprej oklepajo razlage, da to zdravilo ni registrirano v EU, registracija zdravil v EU pa da je zelo strogo regulirana. A kot dodaja portal, so se kljub temu v tujini ob redkih boleznih otrok angažirali celo ministri, ki so s svojim vplivom poskrbeli, da so otroci dobili zdravilo ali zdravljenje. Se bodo zganili tudi v Sloveniji?

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  14 .10. 2019 ob  07: 45
Za kolikor je zdravilo stalo bi moral proizvajalec dostaviti Krisu to zdravilo na dom.
galeb |  13 .10. 2019 ob  08: 59
@vseved
Ej,brihta, jaz naj otroka pustim pri miru?! Jaz, ki sem mu s tisoči drugih Slovencev pomagal, da mu bo nudena ustrezna zdravstvena oskrba?!
Res je, praviloma bi morali bolnike pustiti pri miru in ZANJE BI MORALA POSKRBETI DRŽAVA. A starši so bili prvi, ki so bili v svoji stiski primorani iti v javnost in se slačiti v svoji bolečini. To jim je bila edina pot.
In potem so tu novinarji, ki o tem pišejo. Kvečjemu se obrni nanje.
Jaz sem zadnji člen v tej verigi. In ne - ne bom tiho. Pri takšnih svinjarijah gotovo ne.
Ti pa lahko tudi molčiš. Si zatiskaš oči in ušesa - in mirno živiš. Tvoja stvar.
vseved |  12 .10. 2019 ob  21: 38
@ galeb in kompanija , Sedaj ste že neokusni. Pustite ubogega otroka pri miru in svoje frustracije rešujte drugje.
galeb |  12 .10. 2019 ob  14: 07
Zdaj se oglašajo?!
Ker jih je sram?!
Da so denar morali zbrati državljani?!
Medtem ko se slovensko zdravstvo v tesnem sodelovanju s slovensko farmacijo gre umazane posle z medicinskimi pripomočki in zdravili, s čimer ogromne vsote denarja odžira slovenskim bolnikom in si ga nalaga v svoje privat malhe?!
PREPOZNO.
Zbrali smo denar. Otrok naj gre k PRAVIM specialistom. Le kdo sploh še lahko zaupa slovenskim?! (se opravičujem posameznim izjemam, ki jim gre v gre v tako skorumpirani sredini še posebno priznanje!)
td |  12 .10. 2019 ob  11: 40
10
Dvomim, da je tukaj samo "eno šponto za dat", denar je zbran in kar sem bral v drugih prispevkih, mu nima letalo kaj ogrozit načeloma zdravja. Naj mu aplicirajo zdravilo tisti, ki imajo s tem največ izkušenj in ki so do sedaj podzravili že kar nekaj otrok s tem zdravilom. Drugič pa o zverinskem kapitalizmu.