NA MARSU PRISTAL NASIN ROVER VZTRAJNOST: Na Rdečem planetu bo iskal morebitne znake življenja (VIDEO)

Svet

Ameriška vesoljska agencija Nasa je uspešno izpeljala pristanek roverja Perseverance na planetu Mars v kraterju, ki so ga poimenovani Jezero po istoimenskem kraju v Bosni in Hercegovini. Nekaj sekund po pristanku je rover že poslal prve posnetke z Marsa.

Nasa je rover Perseverance oziroma Vztrajnost izstrelila pred skoraj sedmimi meseci z izstrelišča v Cape Canaveralu. Okrog 1040 kilogramov težko vozilo, ki so ga pred potjo v vesolje temeljito očistili, bo iskalo morebitne znake življenja na Rdečem planetu ter proučevalo njegovo atmosfero in geologijo.

Doslej peti in tehnološko najbolj dovršeni Nasin rover na Marsu so sestavili v Nasinem laboratoriju v Kaliforniji, njegova misija pa naj bi trajala dve leti. Opremljen je z več kot 20 kamerami in številnimi znanstvenimi inštrumenti za meritve geologije in zbiranje vzorcev, ki jih želi Nasa nekoč vrniti na Zemljo.

Rover Vztrajnost je velik kot manjši osebni avtomobil, ima robotsko roko z dosegom približno dva metra, ki je opremljena s kamero, svedrom za vrtanje v Mars in majhnim kemičnim laboratorijem.

Nasa je pristanek neposredno prenašala po internetu iz Pasadene v Kaliforniji, najbolj napeto pa je bilo zadnjih nekaj minut, potem ko je rover stopil v ozračje Marsa in se spustil na tla. Signali z Marsa potrebujejo 11 minut preden pridejo nazaj do Zemlje in rover je moral precej dela opraviti sam.

Vztrajnost je le nekaj centimetrov večji od prejšnjega Nasinega roverja na Marsu Radovednost, vendar je težji za okrog 100 kilogramov in ima za razliko od drugih roverjev mikrofone, ki bodo prvič doslej na Zemljo prenesli tudi zvoke s planeta Mars.

Po Marsu oziroma kraterju Jezero, ki naj bi bil ostanek nekdanje rečne delte, se bo pomikal na jedrski pogon in iskal znamenja življenja, za katerega znanstveniki ocenjujejo, da bi lahko cvetelo na Marsu pred kakšnimi tremi ali štirimi milijardami let.

45 kilometrov dolg krater Jezero severno od Marsovega ekvatorja je dobil ime leta 2007, ko ga je poimenovala Mednarodna astronomska zveza (IAU), ki kraterje imenuje po majhnih mestih ali vaseh sveta. Nasa si je Jezero izbrala kot cilj za rover Vztrajnost novembra 2018.

Pristajanje roverja so tako napeto spremljali tudi v občini Jezero, in to množično v športni dvorani osnovne šole Vuk Karadžić s športnimi tekmami in drugimi prireditvami.

Pristanek roverja Vztrajnost je že tretji obisk Marsa z zemlje v zadnjem tednu dni. Prejšnji teden sta v orbito prispeli dve sondi Združenih arabskih emiratov in Kitajske. Kitajsko plovilo ima tudi manjši rover, ki bo prav tako iskal znamenja življenja, če bo maja ali junija izvedel uspešen pristanek na Marsu.

Nasa ima z roverjem Vztrajnost zelo ambiciozne načrte, saj želi v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) nekoč zbrane vzorce z Marsa prenesti nazaj na Zemljo.

Nasa je doslej sicer poslala na Mars devet naprav, pet od tega roverjev, ki se potikajo naokrog. Misija roverja Vztrajnost je ocenjena na tri milijarde dolarjev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija