NA KOGA SE OBRNITI, ČE NA OBALI NALETITE NA POVOŽENO ŽIVAL? Na CPK prejemajo veliko klicev, vendar je pravi naslov številka 112

Koper

"Kaj storiti, ko na cesti zagledate povoženo žival?" S tem vprašanjem ste se kot vozniki zagotovo že večkrat srečali. Kot so nam sporočili iz podjetja CPK, kjer s strani uporabnikov cest večkrat prejmejo klice in obvestila o povoženih živalih na cesti, je kontaktna številka, na katero se morajo vozniki obrniti v tovrstnih primerih, številka za klic v sili 112. Protokol odstranjevanja povoženih živali je strogo določen, zato se ga moramo dosledno držati, še poudarjajo v CPK.

"Ko na cesti opazimo povoženo žival, je potrebno poklicati 112. Oni se nato obrnejo na nas, da povoženo žival odmaknemo s ceste, kraj varnostno označimo, nato pa intervenira še higienik, ki povoženo žival odpelje," so sporočili iz CPK.

Na območju, ki ga pokriva CPK, je, poleg psov in mačk, največ povoženih jazbecev, lisic, zajcev in srn. V podjetju ne beležijo podatkov o tem, koliko primerov povoženih živali se obravnava mesečno, saj je število premajhno, da bi bilo potrebno voditi tako evidenco. Do tovrstnih situacij prihaja na vseh cestah in glede na povprečni letni dnevni promet je takšnih primerov zelo različno, pravijo v podjetju.

Ali se mimovozeči smejo dotikati povožene živali? "Mimovozeči bi morali po vozniški etiki zaradi nevarnosti za druge udeležence zavarovati le primere povoženja večjih živali. Voznikom svetujemo, da naj povoženih živali sami ne odstranjujejo s ceste in naj raje obvestijo 112, mi pa bomo kot doslej hitro in vestno ukrepali v vseh tovrstnih primerih," so še dodali na CPK. Glede na obremenjenost naših cest v turistični sezoni, voznikom svetujejo večjo previdnost na poti, tudi v izogib takšnim neljubim situacijam.