NA KITAJSKEM SE BOJIJO NOVEGA VALA KORONAVIRUSA: Problem so povratniki iz tujine

Svet

Kitajska že drugi da ni zabeležila nobenega novega primera okužbe z novim koronavirusom na domačih tleh. So pa znova registrirali 39 primerov okužbe pri ljudeh, ki so prišli iz tujine. O upadu novih okužb poročajo tudi iz Južne Koreje. Kalifornija je medtem razglasila karanteno. 

Kitajska že drugi da ni zabeležila nobenega novega primera okužbe z novim koronavirusom na domačih tleh. So pa znova registrirali 39 primerov okužbe pri ljudeh, ki so prišli iz tujineKot je danes sporočila kitajska nacionalna komisija za zdravje, število uvoženih primerov na dnevni ravni raste. V četrtek so jih zabeležili pet manj. In današnja številka je doslej najvišja.

Skupno so zabeležili že 228 primerov okužbe pri tistih, ki so prišli iz tujine in oblasti se bojijo, da bi lahko prišlo do drugega vala širjenja nevarnega koronavirusa. Kitajske oblasti zato ohranjajo stroge ukrepe za prišleke iz tujine. Vsi morajo v karanteno.

Iz Kitajske sicer poročajo tudi o novih smrtnih primerih koronavirusne bolezni 19. Danes so zabeležili tri nove smrti, s čimer se je njihovo skupno število zvišalo na 3248. Je pa od skupno 80.967 okuženih 71.150 ljudi že okrevalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spodbudni podatki iz Južne Koreje

V četrtek so v Južni Koreji zabeležili 87 novih primerov okužbe, kar je spet manj kot v preteklih dneh. Umrli pa so še trije ljudje. Virus je tako v tej državi skupno zahteval 94 življenj, so danes sporočile pristojne oblasti v Seulu.

Tudi v Južni Koreji problem predstavljajo potniki iz tujine, ki nosijo virus. Doslej so ga odkrili pri 17 ljudeh, ki so v državo prišli iz tujine. Tudi južnokorejske oblasti se zato bojijo, da bi lahko prišlo do drugega vala epidemije v državi.

Oblasti so zato poostrile nadzor na mejah, letališčih in v pristaniščih. Zlasti pri tistih, ki prihajajo iz Evrope. Od nedelje se bodo tako morali vsi, ki bodo prišli iz Evrope, obvezno najprej testirati, ali so morda okuženi. Kdor se bo nameraval v Južni Koreji zadrževati dlje, pa bo moral najprej v hišno karanteno, še poroča dpa.

Kalifornija pod karanteno

Število okužb s koronavirusom je v ZDA do četrtka zvečer doseglo 14.250, mrtvih pa so našteli 205. Guverner Kalifornije Gavin Newsom je razglasil karanteno za celotno državo s 40 milijoni prebivalcev, ki so se tako pridružili prebivalcem širšega območja San Francisca, kjer je že od ponedeljka v veljavi ukaz "ostani doma", kar pomeni, da so dovoljeni le izhodi po nujnih opravkih, kot je nakup hrane ali pot v bolnišnico.

V ZDA medtem še vedno ni usklajenega pristopa do koronavirusa in floridski guverner Ron DeSantis na primer zavrača pozive, naj ukaže zaprtje plaž, na katerih veseljačijo študenti v času spomladanskih počitnic. DeSantis je dejal, da je prepovedal druženje v skupinah več kot deset ljudi, vendar plaž ne bo ukazal zapreti, ker meni, da ljudje morajo na zrak.

Predsednik ZDA Donald Trump se je v četrtek pogovarjal z guvernerji zveznih držav in se jim pohvalil, kako učinkovito zvezna vlada odgovarja na koronavirus, guvernerji pa so ga opozarjali, da težko pridejo do potrebne zdravstvene opreme in morajo občasno celo tekmovati z zvezno vlado pri nakupih. Še vedno primanjkuje mask, rokavic, ventilatorjev, respiratorjev, predvsem pa opreme in zmogljivosti za testiranje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija