NA KITAJSKEM NARAŠČA ŠTEVILO SMRTI ZARADI COVIDA-19: Kljub strogim ukrepom; v Šanghaju težave z zagotavljanjem sveže hrane

Svet

Na Kitajskem število smrtnih žrtev covida kljub strogim ukrepom za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom še naprej narašča. Iz Šanghaja danes poročajo, da je umrlo še 39 covidnih bolnikov. Število okužb narašča tudi v prestolnici Peking, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spričo najhujšega izbruha novega koronavirusa v dveh letih pandemije je Šanghaj minuli mesec večino od svojih 25 milijonov prebivalcev omejil na njihove domove. A stroge omejitve niso ustavile širjenja različice omikron.

V zadnjem dnevu je umrlo 39 bolnikov, kar je največ od uvedbe strogega zaprtja. Pred tem so jih največ našteli dan prej, ko je umrlo 12 covidnih bolnikov. Skupno pa število smrtnih žrtev znaša 87.

25-milijonsko mesto ima težave z zagotavljanjem sveže hrane tistim, ki so zaprti doma, bolniki pa so poročali o težavah pri dostopu do redne zdravstvene oskrbe, saj je bilo na tisoče zdravstvenih delavcev napotenih na testiranje in zdravljenje.

Čeprav je izbruh v Šanghaju majhne razsežnosti v primerjavi z drugimi deli sveta, kjer se navajajo na življenje z novim koronavirusom, je postavil na preizkušnjo neprilagodljiv in strog kitajski odziv na epidemijo.

Število okužb sicer narašča tudi v Pekingu, kjer so jih danes zabeležili 22. Oblasti so zaprle stanovanjski kompleks v središču mesta, razmere pa opisujejo kot "slabe in kompleksne". Virus naj bi se v mestu širil že en teden, kar da otežuje preprečevanje in nadzor.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija