Na Kitajskem internet nadzoruje dva milijona ljudi

Tehnologija

Kitajska ima zaposlenih dva milijona ljudi, ki nadzorujejo uporabo interneta v državi, poročajo tamkajšnji državni mediji. Cilj strogega spletnega nadzora je preprečevanje družbenih nemirov in omejevanje kritik na račun vladajoče komunistične partije, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kot poroča Bejing News, se mnogi zaposleni ukvarjajo zgolj z iskanjem ključnih besed v na desetine milijonov sporočil, ki jih Kitajci dnevno objavljajo na priljubljenih spletnih družbenih omrežjih in blogih.

Kitajska je sicer znana po svoji strogi cenzuri svetovnega spleta, ki ga po navedbah Bejing News izvajajo tako vladne službe kot komercialne spletne strani. Oblasti so tako v zadnjih letih prepovedale Facebook in Twitter, ki sta od leta 2010 odigrala pomembno vlogo pri vstajah na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, navaja AFP.

Lani je Kitajska blokirala tudi spletno stran ameriškega časnika New York Times, potem ko je ta objavil, da nekdanji kitajski premier Wen Jiabao razpolaga s premoženjem v višini 2,7 milijarde dolarjev.

V zadnjih mesecih so na Kitajskem ponovno zaostrili cenzuro domačih družbenih omrežij, kot je na primer priljubljena blogerska storitev Sina Weibo. Oblasti so zaradi širjenja "govoric" pridržale na stotine ljudi, blogerje, ki jih spremlja na milijone ljudi, pa pozvale, naj objavljajo bolj pozitivne komentarje, še piše AFP.