NA IZOLSKEM POKOPALIŠČU OBNOVILI KAPELICO: Občina je pri sanaciji sodelovala z Ljudsko univerzo v Trstu

Izola

Občina Izola, Ljudska univerza v Trstu, JP Komunala Izola in Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola so pristopile k obnovi osrednje kapele na spomeniško zaščitenem delu izolskega pokopališča. Historicistična kapela sv. nadangela Mihaela je spomenik lokalnega pomena, zato so ji omenjene institucije povrnile nekdanji izgled.

V ta namen sta župan Občine Izola Danilo Markočič in Predsednik Ljudske univerze v Trstu Emilio Fatovic obeležila plodno sodelovanje, ki je privedlo do obnove. "Občina Izola si je dalj časa prizadevala pridobiti sredstva za obnovo kapele in vesel sem, da je ta projekt zdaj udejanjen. Zahvala gre podpori Italijanske samoupravne narodne skupnosti Izola in podžupanji Agnese Babič," je poudaril župan.

Obenem je izrazil zadovoljstvo, da so k projektu obnove kulturnega spomenika doprinesli deležniki z obeh strani meje. "Živimo v enotnem prostoru, v sinergiji, in na to sem ponosen. Zavedamo se odgovornosti do kulturne dediščine, ki jo je treba ohraniti," je sklenil.

Dela, ki jih je izvajalo JP Komunala Izola, so poleg obnove kapelice v vrednosti dobrih 90.000 evrov vključevala še dodatno ureditev pokopališča. Vsa so bila izvedena v skladu s konservatorsko-restavratorskim načrtom in kulturnovarstvenim soglasjem. Vrednost treh naročil je znašala skupno 131.761 evrov, od tega je Ljudska univerza v Trstu prispevala 55.000.

Pomen italijansko-slovenskega sodelovanja pri obnovi snovne kulturne dediščine je na slovesnosti ob odprtju prenovljene kapele poudaril tudi predsednik Ljudske univerze v Trstu Emilio Fatovic: "V čast nam je, da smo finančno doprinesli k obnovi. Ob tej priložnosti se zahvaljujem Italijanski samoupravni narodni skupnosti Izola za sodelovanje, spremljanje stanja kapele in primerno ovrednotenje dediščine. Ljudska univerza v Trstu s sofinanciranjem del uresničuje cilj zaščite in obnove italijanskih pokopaliških spomenikov v Sloveniji in na Hrvaškem italijanskega ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija