NA INTENZIVNI ZASEDENE ŽE VSE POSTELJE: "Umrli bolniki bi živeli naprej, če ne bi imeli covida" (VIDEO)

Slovenija

Infektologinja Mateja Logar s klinike za infekcijske klinike UKC Ljubljana je na današnji novinarski konferenci opozorila, da so vse postelje za intenzivno terapijo bolnikov s covidom-19 zasedene. Tako se zelo trudijo, da vsem covidnim bolnikom, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, to tudi omogočijo. Problem je predvsem v pomanjkanju kadra.

Mateja Logar

Logarjeva je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 pojasnila, da je bilo danes ob 8. uri v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana hospitaliziranih 163 bolnikov. V enoti za intenzivno terapijo so jih zdravili 35, od tega 30 na infekcijski kliniki in pet v na novo odprtih posteljah bivše ginekološke klinike.

"Število intenzivnih postelj je zelo problematično, ker so vse javljene postelje tudi zasedene. Zelo se trudimo, da omogočimo sprejem bolnikov v intenzivnih enotah," je dejala. Opozorila je, da ni problem le zagotavljanje prostorov za nameščanje postelj ali oprema, ampak je težava predvsem osebje, ki oskrbuje bolnike v teh enotah. Ustrezno usposobljenega kadra namreč ne moremo dobiti v nekaj dneh. Tako že razporejajo zaposlene, tudi iz intenzivnih enot, kjer se zdravijo manj kritični bolniki.

Tako imajo v načrtu, da bodo dnevno povečevali število postelj, kader, ki ga bodo premeščali, pa bodo uvajali na že obstoječi enoti, nato jih bodo prestavili v nove enote. Tako v teh dneh dodatno polnijo postelje v Bolnici Petra Držaja, kjer bodo vzpostavili tudi 10 postelj za intenzivno terapijo.

Če bodo zapolnili postelje v Bolnici Petra Držaja, se pripravljajo tudi na nameščanje covidnih bolnikov na kliniki ORL, pripravlja se gradbena preureditev nedokončanega dela Diagnostično-terapevtskega servisa (DTS), kjer so danes predali gradbišče v delo. Upa, da bodo dela potekala po časovnici in bodo torej končana v desetih dneh.

Na DTS bodo imeli prilagojene bolnišnične oddelke, ki bodo še vedno boljši, kot pa če bi bolnike morali nameščati v denimo telovadnice, je dejala Logarjeva. Ne bodo pa v teh prostorih organizirali oddelka za intenzivno terapijo.

Skupaj bi lahko vzpostavili okoli 100 dodatnih postelj za obravnavo bolnikov s covidom-19.

Ob tem je spet poudarila, kako pomembno je, da epidemijo čim prej ustavimo. "Stanje v bolnišnicah je resno, zmogljivosti kadra so tiste, ki omejujejo dodatno nameščanje bolnikov," je poudarila.

Bolniki umirajo, ker imajo koronavirus

In tudi ko se bo epidemija med prebivalstvom umirjala, se bo pritisk na bolnišnice zmanjšal z nekajtedensko zamudo. Covidni bolniki namreč zdravstveno pomoč poiščejo v bolnišnici kakšen teden po prvih simptomih, zdravljenje v bolnišnici pa pretežno traja več tednov. "Blagodejni učinki ukrepov se bodo na bolnišnice pokazali pozneje. Če bi bili zdaj na vrhu epidemije, se bo učinek v stanju v bolnišnicah pokazal šele čez tri tedne," je pojasnila.

Komentirala je tudi smrti covidnih bolnikov v zadnjem času. Povedala je, da bi ti bolniki, če ne bi imeli covida-19, živeli še naprej, čeprav so imeli pridružene bolezni. "Ti bolniki umrejo zaradi tega, ker so se okužili z novim koronavirusom," covid-19 pa jim je poslabšala stanje pridružene bolezni.2

Zakaj virus pri različnih bolnikih povzroča mnogotere težave?

Kot je dejala Logarjeva, je virus kljub veliko raziskavam še vedno relativno nov, zato manjka veliko podatkov. Gre pa predvsem za povezavo med imunskim sistemom njegovim odgovorom na prisotnost virusa. "Verjetno je od posameznika do posameznika odvisno, kako se bo njegov imunski sistem odzval na virus in kako bo potem povzročal težave," je dejala.

V prvem tednu bolezni covida-19 se posledice virusa kažejo predvsem v delovanju na celice v dihalih in prebavilih. Od drugega tedna pa je odziv bolj odvisen od imunskega sistema. Zato pri teh bolnikih ugotavljajo, da je učinek zdravljenja z deksametazonom in drugimi glukokortikoidi zelo učinkovit, saj vpliva na odgovor bolnika oz. ublažitev imunskega sistema. Pri večini se potem zdravstveno stanje po prejemu teh zdravil izboljša.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Mitos |  29 .10. 2020 ob  16: 24
Ne ne ne...vse te besede ne grejo skupaj! Glasno so govorili, da ni pomanjkanja postelj ampak kadra. Zdaj so postelje polne, ampak ne zato, ker bi primanjkovale ampak, ker ni kadra, ker kot pravi ga ne morejo v nekaj dnevih pridobit. Nekaj stavkov kasneje pa razlaga, da bojo premeščeni kader sproti usposabljali! Odpirajo in gradijo nove prostore za nove kapacitete, kader pa bo kaj, iz neba padel?
Nimam se za pametnjakoviča, ampak nepovezanost vseh govorcev in vseh povedanih stavkov pa vseeno opazim.....

Opažam samo eno povezavo v vsej tej situaciji.....GRE SE VSE ZA DENAR, Z DENARJEM PA SO ZMERAJ POVEZANE PODKUPNINE IN PODOBNO! Kdaj smo v naši državici doživeli bilo kaj pozitivnega, brez, da je v ozadju si nekdo dajal kuvertev žep? KDAJ?
Pa ni ga politika pri nas, ki bi bilo kaj delal samo in izključno zato, ker je dobro za narod, vedno, MA RES VEDNO, ima v ozadju vizijo kako bo kapnilo nekaj več denarja v njegov žep!
Drek |  29 .10. 2020 ob  13: 45
Janseva vlada 2004-2008 je pustila taksno luknjo v drzavnih blagajnah, da smo prisli k sebi komaj par let nazaj.
Zadnje leta je imela Slovenija rast 3 do 4 odstotno kar je skoraj nepojmljivo , ko je npr. Nemcija imela 1 do 2 odstotno.
ZDAJ PA JE SPET LUKNJA V BLAGAJNI in to v 6IH MESECIH.

Se je ze marca vedelo za DRUGI VAL. Raje kot 10krat PREPLACAT medicinsko opremo in pri tem KRASTI, bi denar namenili studentom in dijakom 4 letnikov zdravstvene sole, in JIH V 6IH MESECIH USPOSOBILI.
Raje kot porabljat denar za VOJSKO 780 MILJONOV, bi jih dali za PLACE v ZDRAVSTVU
Raje kot porabljat denar za BONE kateri so RAZSIRILI VIRUS, bi ga dali v USPOSABLJANJE IN PLACE V Z ZDRAVSTVU.

Hvalili so se kako bomo dobili MILJARDE OD EVROPE a je EVROPA ZAVRNILA PLAN PORABE, KER JE NI V SKLADU Z DIREKTIVAMI...TOREJ NE BOMO DOBILI NIC.

Ne , ne drzi vode kar ti pises, kvecjemu kaze na SE VECJO NESPOSOBNOST, ce se je vedelo da je STANJE V ZDRAVSTVU.TAKO KOT GA OPISUJES.
Se vecji dokaz je DA HOCEJO ZDRAVSTVO PRIVATIZIRATI ko pa je corona pokazala ,da rabimo VEC JAVNEGA ZDRAVSTVA.
Lili |  29 .10. 2020 ob  13: 15
-4
Ta vlada lahko ni čudovita, ma za pomnajkanje kadra v zdravstvu so krive vse PREJŠNJE VLADE..ki so že 10 let rdeče!
V tem času je ušlo toliko medicinskih sester, ki so se šolale v tej državi, z našim denarjem, da je to kriminal! In tudi zdravnikov!
In medicinska fakulteta, že 70 let lobira in ne dovoli večjega vpisa,... ob tem pa nobenega zgražanja!
Drek |  29 .10. 2020 ob  12: 36
-4
Kdor daje minuse ,ocitno nima INTELEKTUALNIH SPOSOBNOSTI, za NAPISAT ZAKAJ NI TAKO , kot pravim JAZ.
Drek |  29 .10. 2020 ob  12: 34
-5
Ne pozabit ,da JANSA javno podpira TRUMPA, kateri bi pustil DA SE VSI OKUZIJO.

Kaksna logika je tojQuery112301185627156439214_1603971213386 Kako lahko zaupamo tem PAJACOM, ki so imeli 6 MESECEV CASA za se pripravit na DRUGI VAL??
Drek |  29 .10. 2020 ob  11: 16
PETICIJA: Zaustavimo zlorabljanje epidemije za ideološke in strankarsko motivirane projekte vlade

va Državnemu zboru RS, Zavezništvo civilne družbe, ki združuje protestnice in protestnike, posameznice in posameznike, civilne iniciative, združenja, društva in lokalne pobude, se v peticiji povezujejo z dvema glavnima namenoma: 1. obnoviti demokracijo in pravno državo ter 2. krepiti socialno državo in družbeno odgovornost in solidarnost. CILJI in ZAHTEVE temeljijo na dokumentih, ki so že bili predstavljeni javnosti. To so: Smernice protestne ljudske skupščine, Izhodišča zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo in Izjava vojnih veteranov 91 ob dnevu suverenosti.

"Poziv izraža kritiko ravnanja vlade v času epidemije covid-19. Kriza zaradi epidemije bi zahtevala predano strokovno delovanje politike za njeno reševanje, ne pa zlorabo epidemije za uvajanje avtokracije. Skrajno neodgovorno in za družbo škodljivo je, da vlada sedanje stanje izrablja za uveljavljanje svoje ozke politične agende, strankarsko kadrovanje, privatizacijo družbenih dejavnosti in državnega premoženja, razgrajevanje socialne države, koruptivne posle z zdravstveno opremo, zlorabo javnega denarja, podrejanje policije, uničevanje javne RTV ter napade na medije, civilno družbo in vse drugače misleče. To se mora nehati!" je zapisano v uvodu peticije s polnim naslovom Javni poziv Državnemu zboru RS, da zaustavi zlorabljanje epidemije za pospešeno izvajanje ideoloških in strankarsko motiviranih projektov vlade.

PETICIJO lahko podpišete na spletnem mestu mladina.si/peticije (PODPIŠITE PETICIJO). Tam boste našli tudi v celoti zapisane ZAHTEVE in POZIVE ter prvopodpisnike in prvopodpisnice pobude.
mladina.si/peticije