NA IJS ŠE VEDNO VZTRAJAJO: Drvimo proti prepadu!

Slovenija

Raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS) so še vedno prepričani, da drvimo proti prepadu. V torek so napovedali, da bomo v rdečo fazo prešli predvidoma konec avgusta, jeseni pa bomo s takim tempom širjenja okužb presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. In pri tej napovedi vztrajajo tudi v današnji analizi.

Epidemija trenutno narašča s podvojitvenim časom približno 18 dni, a se bo ta v septembru predvidoma močno skrajšal, opozarjajo na IJS. Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je ravno danes objavil nov epidemiološki zemljevid Evrope, na katerem je cela Slovenija obarvana oranžno - prejšnji teden je bil za razliko oranžen le zahodni del države. V rdečo fazo pa bomo predvidoma prešli konec avgusta.

"Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni," opozarjajo na IJS, kjer rešitev vidijo ravno v cepljenju. "Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni." Da bi lahko bili malce bolj mirni, bi moralo biti cepljenih več kot 90 odstotkov odrasle populacije.

Iz epidemioloških podatkov, ki jih tedensko objavlja NIJZ, je razvidno, da lokalno širjenje okužb narašča eksponentno, kar pomeni, da bi epidemija naraščala tudi, če okužb ne bi uvažali iz tujine. Lokalno širjenje okužb je tako že prevladujoče.

Prav tako je že nekaj časa prevladujoča delta različica koronavirusa. Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so tako v zadnji analizi 365 vzorcev s potrjeno okužbo z novim koronavirusom, ki so bili odvzeti med 2. in 8. avgustom, potrdili delta različico v 99 odstotkih, ostali vzorci so bili z različico alfa. Različico delta plus so potrdili pri eni osebi, je danes poročal STA.

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec, pri čemer na IJS ocenjujejo, da gre za 12-krat toliko primerov, kot jih je bilo dejansko potrjenih. Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec. V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva oziroma trikrat do štirikrat toliko, kot je bilo potrjenih primerov. Trenutno je kužen približno vsak 500. prebivalec Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  20 .08. 2021 ob  00: 48
Istriano sei dei nostri …a Pjero pridi dol z Hriba ker te caka 3 In 4 doza …eno stvar pa res ne razumem, kako folk lahko verjame enemu recimo Kreku ki z virusi ni delal en dan v življenju In samo govori tisto ker mu marešalo naroči ….ali so vam se res skisali mozgani?
Piero Panin |  19 .08. 2021 ob  23: 02
To ni zdej da je 25% drzavljanov zadela srcna kap...poglej statistiko kaksen procent je bil prej in pol dodas teh 25% prejsnji procentuazi
Ištrijan |  19 .08. 2021 ob  22: 35
New concerning results, Israel 2021 (Prof. Retsef Levi)
MDA Emergency calls:
25% increase in Cardiac arrests
Pjero Shriba |  19 .08. 2021 ob  20: 11
@Ištrijan

Pojdi gor v intenzivno in te tvoje štronzade magari govori tistim, ki bodo zaradi okužbe umrli.
Mona !
In spremeni nick-name , ker s tem Ištrijan žališ Istro, Istrijane in naše prednike.
Sploh ne veš, da so si ta "š" v Istrijan izmislili žabarji.
Ištrijan |  19 .08. 2021 ob  19: 00
Dajmo cepljenci, na 3. odmerek!! Beoviceva vas ze klice. In seveda, prioravite se na 4.!! :-))))
Piero Panin |  19 .08. 2021 ob  18: 24
Ma to je bolj zanimivo gledat kot ceno delnic luke koper
Ajde strucko bomo spet v karanteni al svobodni,kdo stavi na koga