NA HRVAŠKEM: Z zakonom nad drage učbenike in težke šolske torbe

Svet

Hrvaška vlada je danes predlagala zakon o učbenikih, s katerim nameravajo omogočiti cenejše učbenike, lažje šolske torbe in več digitalnega pouka, je dejala ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak. Z zakonom so prvič določili najvišji ceno in težo kompleta učbenikov za posamezne razrede osnovne šole.

Divjakova je povedala, da bo najvišja cena kompleta učbenikov za prve štiri razrede osnovne šole znašala deset odstotkov povprečne neto plače na Hrvaškem, kar je trenutno približno 460 kun (62 evrov). Za 5. in 6. razred načrtujejo cene učbenikov v višini 14 odstotkov povprečne plače, za zadnja dva razreda osnovne šole pa v višini 15,5 odstotka. Pojasnila je, da so pri izračunu cene poleg urnika upoštevali tudi število predmetov za posamezne razrede.

Predlog zakona predvideva tudi, da bo dovoljena teža obveznih učbenikov za prve štiri razrede največ tri kilograme, za naslednja dva razreda največ pet, ter za sedmi in osmi razred največ šest kilogramov. Divjakova je poudarila, da bo možnost digitalizacije, kot jo predlagajo z zakonom, omogočala enake možnosti za pretok informacij in uporabo tehnologij vsem učencem.

O zakonu naj bi sabor odločal prihodnji teden

Vlada je tudi predlagala, da bo pristojno ministrstvo določalo samo učbenike, medtem ko bodo učitelji v skladu z učnimi načrti določali ostale dodatne materiale za pouk, kot so delovni zvezki, atlasi in podobno. Iz Banskih dvorov so predlog zakona danes poslali v parlament v drugo branje. Pričakovati je, da bo hrvaški sabor o zakonu odločal prihodnji teden pred parlamentarnimi zimskimi počitnicami, ki se začnejo 15. decembra.

Zakon je povzročil tudi manjša trenja v vladni koaliciji med HDZ in Hrvaško narodno stranko (HNS), ki je grozila, da bo izstopila iz vlade, če zakon ne bo upošteval vseh njihovih predlogov. Menijo, da je zakon pomemben za reformo hrvaškega izobraževanja. HNS je svoj lanski presenetljivi vstop v vladno koalicijo s HDZ pojasnjevala z namenom, da bodo uveljavili šolsko reformo.

Hrvaški založniki nezadovoljni s predlogom

Medtem so hrvaški založniki pisali hrvaškem premierju Andreju Plenkoviću, ker so nezadovoljni s predlogom zakona. Zahtevali so, da bi iz zakona izločili določila o najvišji ceni in teži učbenikov. Kot so izpostavili, bodo imeli med 20 in 30 odstotkov izgube, ker delovni zvezki ne bodo več del obveznega kompleta učbenikov. 

Menijo, da je zakon v nasprotju s hrvaško ustavo, ker digitalizacija v hrvaških šolah ni enakomerna in otroci ne bodo imeli enakih pogojev pri uresničenju pravice do izobraževanja. Hrvaška vlada je prejšnji teden med razpravo o državnem proračunu za leto 2019 napovedala, da bodo v prihodnjem letu poiskali model, da bi vsem učencem v osnovnih šolah omogočili brezplačne učbenike za naslednje šolsko leto.

Brezplačne učbenike je pred kratkim predlagal zagrebški župan Milan Bandić, ki vodi parlamentarno stranko Bandić Milan 365 Stranka dela in solidarnosti, ki v saboru podpira desnosredinsko vlado premierja Plenkovića.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija