NA HRVAŠKEM VERJAMEJO V SVOJ PRAV: Nadaljevanje odločanja o slovenski tožbi čez štiri mesece

Slovenija

Ponedeljkova ustna obravnava o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice neizvajanja arbitražne razsodbe v Luxembourgu ni naletela na velik odmev v hrvaških medijih. Večinoma so povzeli pričakovanja hrvaških diplomatov, da se sodišče ne bo razglasilo za pristojno v primeru slovenske tožbe.

Na Sodišču EU ni potekala razprava o bistvu spora, temveč zgolj o pristojnosti sodišča v primeru slovenske tožbe, danes poroča Večernji list. Napoveduje, da bo naslednji korak čez štiri mesece, ko bo generalni pravobranilec objavil svoje mnenje, s katerim sodniki lahko soglašajo ali pa tudi ne.

"Verjamem, da bo sodišče EU sklenilo, da spor resnično ni v njihovi pristojnosti. Sicer pa si pustimo čas, da bomo videli končno odločitev sodišča," je časnik povzel izjavo vodje hrvaške delegacije na ponedeljkovi ustni obravnavi, državne sekretarke na zunanjem ministrstvu Andreje Metelko Zgombić.

Časnik navaja tudi izjave slovenskih predstavnikov, ki so vztrajali pri argumentih Ljubljane, da se tožba nanaša na hrvaške kršitve evropske zakonodaje v primeru zavračanja uveljavitve arbitražne razsodbe.

Ponedeljkova ustna obravnava je trajala dve uri in pol in je bila zelo teoretična in strokovna. Zelo podrobno so razpravljali o hrvaški pristopni pogodbi z EU, posebej ko gre za ribištvo, je poročala hrvaška televizija (HTV).

Predvajali so izjavo Metelko Zgombićeve, ki je v izjavi za HTV po ponedeljkovi obravnavi izpostavila, da je bil "zelo razburljiv" dan na sodišču. Izrazila je zadovoljstvo, ker je sodišče obravnavalo svojo pristojnost po hrvaškem ugovoru na slovensko tožbo.

"Po naših informacijah gre za prvi primer, da je sodišče določilo posebno obravnavo o svoji pristojnosti v enem od meddržavnih sporov," je izjavila hrvaška državna sekretarka. Ni pa konkretno odgovorila na novinarsko vprašanje, ali ima razloge za optimizem Zagreba in ali je Hrvaški uspelo dokazati, da Sodišče EU ni pristojno v tem sporu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija