NA HRVAŠKEM SE BODO PROTI KORONAVIRUSU BORILI TUDI S TEM UKREPOM: Gostinci 'ponoreli' in protestno zaprli lokale

Svet

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 4494 testih potrdili 135 okužb z novim koronavirusom, kar je trikrat več okužb kot v ponedeljek, ko so ob 3029 testih potrdili 45 novih okužb. Kot novi ukrep za zajezitev širjenja novega koronavirusa, epidemiologi nameravajo gostincem predlagati tišjo glasbo v lokalih. Zaradi hrupne glasbe v lokalih ljudje pri komunikaciji zmanjšujejo medsebojno razdaljo in glasneje govorijo, zaradi česar aerosoli hitreje potujejo in se okužba lažje širi, so pojasnili.

Na Hrvaškem 135 novih okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem je trenutno 1158 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 274 bolnikov, med njimi jih je 26 priključenih na ventilatorje in trije bolniki s covidom-19 so umrli, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite

Dnevna poročila so objavili tudi nekateri županijski štabi civilne zaščite. Zaenkrat so največ novih okužb potrdili v primorsko-goranski županiji, in sicer devet. V istrski županiji sta bila potrjena dva nova primera.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so okužbo potrdili pri 16.380 ljudeh. Zaradi covida-19 jih je doslej umrlo 275. Doslej so izvedli skupno nekaj manj kot 300.500 testov.

Kot protiepidemiološki ukrep tudi tišja glasba v lokalih

Hrvaški štab civilne zaščite naj bi nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb v gostinskih lokalih gostincem predstavil do konca tedna. Že pred predstavitvijo pa odmeva zahteva za stišanje glasbe v lokalih.

Predlog epidemiologov je za hrvaške medije pojasnil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak. "Ko je hrup močan, je naravno, da se človek približa tistemu, s katerim se želi pogovarjati, saj ne more obdržati razdalje, če ne sliši, kaj drugi govori," je v ponedeljek zvečer dejal vodilni hrvaški epidemiolog v pogovoru za komercialno televizijo Nova TV.

Pojasnil je, da ljudje zaradi hrupa avtomatično govorijo glasneje, s tem pa se ustvarja več aerosolov, ki hitreje potujejo dlje in se okužba lažje širi. Zato je po njegovem stišanje glasbe logična rešitev.

Capak je ob tem poudaril, da v lokalih mora biti glasbena podlaga, a ne sme biti preglasna, da se ljudje lahko pogovarjajo.

Izpostavil je, da to ne bo edini predlog gostincem o načinih za organizacijo poslovanja v zaprtih prostorih v jesenskem in zimskem času. Omenil je tudi nujnost večje zračnosti in vlažnosti prostorov v času sezone ogrevanja.

Gostinci izpostavljajo, da so mnogi tudi z dosedanjimi protiepidemiološkimi omejitvami obratovanja le korak od zapiranja lokalov. V istrski, primorsko-goranski in splitsko-dalmatinski županiji so zato že protestno za eno uro zaprli lokale, tak protest pa so napovedali tudi gostinci v Zagrebu in Dubrovniku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija