NA HRVAŠKEM DANES PARLAMENTARNE VOLITVE: Potekale bodo v znamenju epidemije novega koronavirusa

Svet

Na Hrvaškem bodo danes ob 7. uri odprli približno 6600 volišč, na katerih bo lahko nekaj več kot 3,8 milijona volivcev na parlamentarnih volitvah izbiralo 151 poslancev sabora. Ankete kažejo tesno tekmo med HDZ in levosredinsko koalicijo Restart, ki jo vodi SDP. Odločilno vlogo pri sestavi vlade utegne imeti Domovinsko gibanje Miroslava Škora.

Volišča se bodo zaprla ob 19. uri. Takrat naj bi tudi že objavili izide vzporednih volitev. Če bo HDZ relativna zmagovalka današnjih volitev, je pričakovati, da se bodo že v ponedeljek začela koalicijska pogajanja z Domovinskim gibanjem, v katerem je več bivših članov HDZ, med njimi tudi Škoro. Za parlamentarno večino, ki zagotavlja mandatarja za predsednika hrvaške vlade, potrebujejo najmanj 76 poslancev.

Volitve bodo potekale v znamenju epidemije novega koronavirusa, ki se na Hrvaškem znova hitreje širi. Zaradi nevarnosti okužb bodo na voliščih veljali strogi epidemiološki ukrepi. Volivci morajo pri vstopu na volišče razkužiti roke, priporočeno je nošenje maske, ki jo sicer morajo sneti ob preverjanju identitete. Volivce, ki na volišča vstopajo posamično, so tudi pozvali, naj s seboj prinesejo kemične svinčnike, s katerimi bodo izpolnili glasovnice, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Obvezno pa je nošenje mask za člane volilnih komisij. Glasovanje izven volišč bodo omogočili tudi več sto okuženim volivcem, kot tudi nekaj tisočem, ki so v samoizolaciji.

Za štiriletni poslanski mandat v 151-članskem saboru se poteguje 2669 kandidatov. Hrvaški državljani v tujini bodo volili tri svoje predstavnike, medtem ko bodo osem svojih predstavnikov volili pripadniki nacionalnih manjšin na Hrvaškem. Volivci imajo tudi možnost preferenčnega glasu. Slovenska avtohtona narodna skupnost na Hrvaškem tudi tokrat nima kandidata iz svojih vrst, a bo lahko izbirala med kandidati, ki se potegujejo za poslanski položaj predstavnika albanske, bošnjaške, črnogorske, makedonske in slovenske narodne manjšine. Hrvaški volivci v tujini bodo lahko volili tudi na več kot 90 voliščih v drugih državah, med drugim na hrvaškem veleposlaništvu v Ljubljani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija