NA FURSU V AKCIJI: Pripravljajo vlogo za pomoč gospodarstvu zaradi dviga cen energentov

Slovenija

Finančna uprava RS (Furs) pripravlja obrazec, s katerim bodo lahko gospodarski subjekti prek portala eDavki zaprosili za pomoč na podlagi zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu. Vloga za pomoč bo na voljo predvidoma do konca marca, rok za oddajo pa je 15. april, so navedli.

Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, ki prinaša pomoč gospodarstvu pri odpravi škode zaradi dviga cen energentov, je bil v uradnem listu objavljen 4. marca in je začel veljati 5. marca. Na njegovi podlagi Furs pripravlja vlogo za pomoč NF-IzjavaEnerg. "Ko bo obrazec na eDavkih na voljo, bomo javnost o tem obvestili," je napovedali na Fursu.

Zakon predvideva pomoč za gospodarstvo pri odpravi škode zaradi dviga cen energentov. Višina pomoči je odvisna od deleža, ki ga stroški energije predstavljajo v poslovnih odhodkih upravičenca, in od višine čistih prihodkov od prodaje. Finančna uprava bo na podlagi uspešno obdelanih izjav izplačala pomoč 5. maja.

Do pomoči so upravičene pravne in fizične osebe, ki so bile registrirane v Sloveniji za opravljanje gospodarske dejavnosti najpozneje do 1. decembra 2021 ter jim bodo stroški energije v letu 2022 glede na leto 2021 narasli za več kot 40 odstotkov. Izjavo o upravičenosti do pomoči bodo upravičenci predložili prek eDavkov. Več informacij bo dostopnih v pogostih vprašanjih in odgovorih, ki bodo objavljeni na spletnih straneh Fursa, so še dodali.

Ukrepi v zakonu so sicer za gospodarske subjekte vredni okoli 70 milijonov evrov, po napovedih vlade pa jih bo lahko koristilo okoli 40.500 upravičencev. Višina pomoči ne bo smela presegati 60 odstotkov škode, ki bo opredeljena kot povečanje stroškov energije v letu 2022 glede na leto 2021, dodatno bo pomoč omejena s pavšalnimi zneski po kategorijah upravičencev glede na njihove prihodke od prodaje in delež stroškov energije v poslovnih odhodkih. Posamezna podjetja bodo lahko prejela od 30 evrov do dva milijona evrov pomoči.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija