Na Filipinih okrepili prizadevanja za pomoč po tajfunu

Svet

Na Filipinih so danes okrepili in pospešili prizadevanja za dostavo pomoči prizadetim v tajfunu Haiyan, ki je državo udaril pred tednom dni. Kot so sporočile oblasti v prestolnici najbolj prizadete pokrajine Leyte, so tovornjaki s pomočjo dosegli 30 od 40 mest v tej pokrajini. A priznale so tudi, da se pomoč do prizadetih še vedno steka prepočasi.

"Naša prizadevanja za dostavo pomoči napredujejo, a so še vedno počasna," je povedal državni sekretar v Taclobanu Mar Roxas. So pa danes iz Taclobana, ki je postal središče za reševalne operacije, poslali več tovornjakov s pomočjo in delavcev.

Namestnica filipinskega predsednika Abigail Valte je v Manili poudarila, da morajo zagotoviti pomoč za več kot 1,3 milijona ljudi, kar pomeni pripraviti 140.000 paketov hrane dnevno. Zato je pozvala več prostovoljcev, naj pomagajo pakirati hrano v prestolnici in drugod.

S pomočjo so se umirile varnostne razmere

S hitrejšo dostavo pomoči so se na prizadetih območjih umirile varnostne razmere, potem ko je v začetku tedna na letališču v Taclobanu zaradi množice, ki je želela oditi, zavladala panika. Odhoda si še vedno želi več tisoč ljudi, a večinoma sedaj v miru čakajo, da pridejo na vrsto. Po navedbah oblasti je prišlo tudi do posamičnih incidentov plenjenja, a je sedaj vse pod nadzorom.

Pri dostavi pomoči pa pomagajo tudi ameriške sile. Helikopterji z letalonosilke George Washington, ki je v sredo priplula na Filipine, neprekinjeno izvajajo lete do preživelih, ameriški vojaki pa pomagajo tudi razdeljevati pomoč na tleh.

Dostavili 3000 higienskih paketov za družine

Pomoč za otroke in njihove družine je danes s pomočjo treh letov družbe Airasia na Filipine dostavil tudi Unicef. Gre za 3000 higienskih paketov za družine.

Vsak vsebuje higienske pripomočke za šestčlansko družino in vključuje mila, vedra, zobne ščetke in pasto, higienske vložke ter osnovna pomivalna in pralna sredstva. Pošiljka bo v veliko pomoč 18.000 ljudem, ki trenutno nujno potrebujejo tako pomoč, so sporočili z Unicefa Slovenije, kjer še naprej zbirajo sredstva za Filipince.

Po podatkih ZN je v tajfunu umrlo več kot 4000 ljudi, skupno pa je bilo prizadetih 12 milijonov ljudi, pri čemer jih je moralo domove zapustiti 920.000.