NA DEBELEM RTIČU OTROCI IZ BELORUSIJE IN UKRAJINE: Na rehabilitaciji zaradi oboroženih spopadov in katastrofe v Černobilu

Ankaran

V Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije Debeli rtič je te dni na psihosocialni in zdravstveni rehabilitaciji 64 otrok iz Ukrajine, žrtev tamkajšnjega oboroženega spopada, in 30 otrok iz Belorusije, kjer še vedno čutijo posledice sevanja po katastrofi v Černobilu, so sporočili iz ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti.

Otroci so v Slovenijo prišli 14. avgusta v okviru projekta, ki ga izvaja ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti v sodelovanju z zdraviliščem Debeli rtič. Konec tedna bodo odpotovali domov.

Ukrajinski otroci se sicer udeležujejo programov psihosocialne rehabilitacije, namenjenih blažitvi posledic, ki so jih prebivalcem, tudi najmlajšim, povzročili tamkajšnji oboroženi spopadi. Programi bodo pripomogli k temu, da se bodo mladi lažje soočali s težkimi izkušnjami in tako imeli trdnejše temelje za svoj razvoj.

Na vzhodu Ukrajine od leta 2014 poteka konflikt med proruskimi separatisti in ukrajinskimi silami, ki je doslej zahteval najmanj 13.000 življenj.

Beloruski otroci pa so v Sloveniji zaradi zdravstvenih težav, ki so posledica sevanja po jedrski katastrofi v Černobilu leta 1986. Na zdravstveni rehabilitaciji so vključeni v programe, ki pripomorejo h krepitvi zdravja ter k splošnemu dobremu počutju, kot so respiratorna fizioterapija, hidroterapija in različne vaje za krepitev vzdržljivosti.

Vodja sektorja za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na ministrstvu za zunanje zadeve Uroš Vajgl je ob včerajšnjem obisku otrok pojasnil, da Slovenija projekt financira v sklopu dvostranskega mednarodnega razvojnega sodelovanja. S tem kot del razvitega sveta pripomore k boljšemu življenju tistih, ki to najbolj potrebujejo, najpogosteje so to ranljive skupine. Projekt je po njegovih navedbah uspešen, saj se otroci iz Slovenije vračajo fizično in psihično okrepljeni.

Vodja projektov na ITF Urban Špital je dodal, da otroci skozi projekt napredujejo že v nekaj dneh, njihov napredek pa predstavlja dodatno motivacijo za kontinuirano izvajanje pomoči v Ukrajini in Belorusiji.

Iz Ukrajine je v Slovenijo na rehabilitacijo od leta 2005 prišlo že 928 otrok, od tega skozi programe ITF od leta 2014 že 464 otrok. Otroci iz Belorusije so v Slovenijo prvič prišli leta 2012. Skupno z letošnjo skupino jih je na rehabilitaciji bilo že 239, so še sporočili iz ITF.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija