Na Balkanu uživajo v indijanskem poletju

Svet

Srbijo in BiH je zajelo pravo indijansko poletje. V sredo so se temperature v obeh državah povzpele nad 30 stopinj Celzija, s čimer so bile tudi med najvišjimi v celotni Evropi.

Temperature na Balkanu so bolj primerne za konec avgusta kot pa konec oktobra. V Loznici na zahodu Srbije so v sredo izmerili 32 stopinj Celzija, v Tuzli in Zenici v BiH pa se je živo srebro povzpelo do 31 stopinj. Kot dodaja Tanjug, so več kot 30 stopinj Celzija v sredo izmerili le še na nekaterih meteoroloških postajah na Cipru in v Franciji.

Meteorologi dodajajo, da so tako visoke temperature za ta letni čas nenavadne, nikakor pa ne gre za enkraten dogodek. Tako so 24. oktobra leta 2006 v Beogradu izmerili rekordnih 30 stopinj, 27. oktobra pa se je temperatura na isto raven povzpela v Bihaću. Vročina je še mogoča tudi v novembru. 5. novembra 2008 so tako v Makarski ob 21. uri zvečer izmerili 27 stopinj Celzija.

Do konca meseca naj bi sicer v jugovzhodni Evropi še vztrajale zelo visoke temperature. A takšnih, kot so jih izmerili v sredo, najverjetneje ne bo več, navaja spletna stran Crometeo.hr.