NA 57. ŠTUDIJSKIH DNEVIH DRAGA NA OPČINAH O NUJNEM ZAVRAČANJU SOVRAŠTVA: "Slovenci tega strupenega sirupa ... nikakor ne smemo zaužiti" (FOTO)

Trst

Demokracija in osamosvojitev sta bila nujna predpogoja za resnično narodno enotnost, a tudi v uveljavljenih demokracijah se pojavljajo razdiralne in sovražne tendence, ki jih moramo zavrniti, če želimo živeti skupaj in v miru, je v današnjem nagovoru ob začetku 57. študijskih dni Draga opozoril predsednik republike Borut Pahor.

Pahor je poudaril, da so ideje sovraštva in razdora našla plodna tla tudi v nekaterih kulturah in družbah z daljšo tradicijo demokracije, Slovenci pa "tega strupenega sirupa (...) nikakor ne smemo zaužiti."

Tudi formalni instrumenti, kot so zakoni, predpisi in institucije, po njegovem ne morejo v celoti preprečiti razraščanja takšnih idej, ki se lahko resnično ustavijo samo, če narod dobro pozna svojo zgodovino in se zaveda nevarnosti razkolov, sovraštva in izključevanja.

Sicer pa je položaj slovenskega naroda po mnenju predsednika republike zaradi članstva v EU ter paktu Nato odličen, saj da so "osnovni, temeljni strukturni pogoji za njen obstoj in razvoj tako rekoč idealno postavljeni".

Pahor se je v zagovoru zahvalil tudi študijskim dnevom Draga za njihovo dolgoletno zavzemanje za demokratizacijo, osamosvajanje Slovenije ter miroljubno sožitje med slovenskim in italijanskim narodom.

Zbrane je nagovoril tudi tržaški župan Roberto Dipiazza in poudaril odlične odnose med Slovenijo in Italijo. Predsedniku Pahorju se je poleg tega v imenu mesta in občine Trst zahvalil za njegov angažma pri ohranjanju spomina na bazoviške junake in žrtve fojb, ki sta se jim leta 2020 s sklenjenimi rokami skupaj poklonila s italijanskim predsednikom Sergiom Matarello.

Prvi dan Drage 2022 je sicer po navedbah organizatorjev posvečen nekaterim dobrim praksam in zgodbam o uspehu, tako v Sloveniji kot v zamejstvu, študijski dnevi pa bodo potekali še v soboto in nedeljo.

Študijski dnevi Draga na Tržaškem tradicionalno potekajo že od leta 1966. Povezujejo Slovence iz matične domovine ter Italije, avstrijske Koroške in zdomstva.

Temeljna izhodišča srečanj Draga so slovenstvo, krščanstvo, demokracija in strpni dialog, razpravljavci pa bodo naslovili manjšinske, vseslovenske, občečloveške in duhovne družbene izzive.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija