MVK PREDLAGA TERŠKA ZA USTAVNEGA SODNIKA: Natresla je še nekaj predlogov

Slovenija

Mandatno-volilna komisija DZ predlaga poslancem v imenovanje Andraža Terška na mesto ustavnega sodnika. Poleg tega predlagajo, naj DZ imenuje Andraža Žvana in Marka Medveda za člana državne revizijske komisije.

Andraž Teršek

Predsednik republike Borut Pahor je predlagal DZ v imenovanje dva kandidata, poleg Terška tudi Barbaro Zobec, ki pa je prejšnji teden odstopila od kandidature. Kot je zapisala v izjavi, ki jo je posredovala v DZ, dobro ve, da ne bo ustavna sodnica, saj te voli politika. Takih sodnikov si politika ne želi, "sama pa tudi nikoli, za nobeno, še tako visoko ceno nisem pripravljena odstopiti od svojih načel", je zapisala DZ.

DZ potrjuje ustavnega sodnika s tajnim glasovanjem, za imenovanje je potrebna podpora večine glasov vseh poslancev. Novega ustavnega sodnika iščejo potem, ko se Dunji Jadek Pensa 14. julija izteče mandat.

Barbara Zobec

Razrešiti hočejo Bošnjaka

Mandatno-volilna komisija (MVK) tudi predlaga DZ, naj sprejme sklep o razrešitvi Marka Bošnjaka z mesta viceguvernerja Banke Slovenije. Bošnjak je, kot je navedel v izjavi DZ, odstopil iz osebnih razlogov, s te funkcije pa se namerava posloviti s koncem julija. Bošnjakov odstop sicer sledi lanski ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja.

MVK je določila, da se Andraža Žvana in Marka Medveda predlaga DZ za člana državne revizijske komisije. Na razpis se je prijavilo devet kandidatov, komisija za presojo ustreznosti kandidatov pa je ugotovila, da ena kandidatka ne izpolnjuje pogoja vsaj devetih let delovnih izkušenj na področju javnih naročil.

Za ostalih osem prijavljenih kandidatov - gre za Zlato Jerman, Vido Kostanjevec, Vojka Maksimčuka, Marka Medveda, Nino Pupis, Sonjo Štramec Nemec, Damiana Žerjala in Andraža Žvana - je komisija ugotovila, da so ustrezni. V pogovorih pa so po mnenju komisije za presojo ustreznosti kandidatov posebej izstopali Jermanova, Žerjal, Medved in Žvan. Slednja sta tudi prejela največ podpore članov mandatno-volilne komisije, zato ju predlaga DZ v imenovanje.

Marko Bošnjak

DZ bo na predlog mandatno-volilne komisije tudi odločal, da se v upravni odbor Prešernovega sklada imenujejo Igor Grdina, Janko Kos, Mateja Komel Snoj, Sonja Weiss, Jurij Paljk, Bernarda Fink, Lovrenc Blaž Arnič, Jožef Muhovič, Robert Simonišek, Ženja Leiler Kos, Jože Možina, Marko Cotič, Katarina Klančnik Kocutar, Rok Andres in Barbara Drnač. Na javni poziv je prišlo 20 predlogov, med njimi je minister za kulturo Vasko Simoniti pripravil predlog 15 kandidatov.

Po odstopu Polone Car z mesta članice sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih (Fiho) predlagajo DZ, naj na to mesto imenuje Braneta Buta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija