MUŽENIČ UŽIVA POLNO PODPORO ZAPOSLENIH NA NPU: Njegovo razrešitev štejejo kot nedopustno

Dosedanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič, ki ga je v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner danes razrešil s položaja, ima polno podporo zaposlenih, so zagotovili v Policijskem sindikatu Slovenije. V drugem, Sindikatu policistov Slovenije, menjave ne komentirajo.

Travner je za v. d. direktorja NPU imenoval Igorja Lambergerja. V opoziciji vladi očitajo kadrovske menjave, v SDS in NSi pa izpostavljajo očitke Muženiču zaradi vloge v času vodenja urada za preprečevanje pranja denarja pri zgodbi z domnevnim pranjem iranskega denarja v NLB.

DALEČ STRAN, NA POČITNICE: Daleč stran, kjer se začne življenje

Minevajo dnevi, tedni, meseci, ... Zimske plašče smo medtem zamenjali za kratke rokave, že en mesec se sprehajamo v natikačih. Na vrtu je iz sadik zrasla ogromna solata. Edini znani obraz zadnjega meseca je sosedov. Edina znana roka pa je cev hišnega sesalca. Želimo si skočiti v vodo in ležernih poletnih dni.

Z anonimnim javnim pismom so se oglasili tudi zaposleni na NPU, ki so poudarili, da je NPU specializirana kriminalistična preiskovalna enota, ustanovljena za posebne primere odkrivanja in preiskovanja zahtevnih kaznivih dejanj, ki deluje in mora delovati zakonito, strokovno in neodvisno od katere koli politične opcije.

Po njihovem mnenju je Muženič od nastopa mandata kot direktor svoje delo opravljal strokovno in profesionalno, zato njegovo razrešitev štejejo kot nedopustno. Kot so zapisali, je izven zakonskih razlogov, ki jih določa veljavna zakonodaja. Da Muženič uživa polno podporo zaposlenih, so sicer potrdili v enem od dveh policijskih sindikatov.

V omenjenem pismu sicer ocenjujejo, da vsakršno razreševanje vodilnih delavcev policije, ki presega ustaljene zakonske in strokovno argumentirane razloge, zbuja sum političnega vmešavanja v delo strokovnega organa. To pa na dolgi rok prispeva k razgradnji struktur varnosti in učinkovitega preiskovanja najzahtevnejših oblik kriminalitete v državi, so izpostavili.

Da Muženič uživa polno podporo zaposlenih, so sicer potrdili v Policijskem sindikatu Slovenije. Kot poroča POP TV, naj bi sindikat na Travnerja naslovil tudi protestno pismo, v katerem so ga med drugim opozorili, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, če se izkaže, da je bila razrešitev nezakonita.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija