Muslimani kamenjajo hudiča

Svet

Skoraj dva milijona muslimanskih romarjev z vsega sveta je danes v Meki začelo simbolično kamenjanje hudiča. Kamenjanje označuje začetek kurban bajrama - praznika žrtvovanja, ki ga muslimani praznujejo ob izpolnjevanju hadža, tradicionalnega romanja v Meko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obredno kamenjanje treh kamnitih stebrov, ki poosebljajo hudiča, se bo nadaljevalo vse do petka.

Običaj je simbolična ponazoritev Abrahamovega kamenjanja hudiča na treh mestih, na katerih naj bi se hudič pojavil, da bi biblijskega patriarha poskušal prepričati, naj se ne pokori zahtevi Boga po žrtvovanju sina Izaka.

V ponedeljek so se romarji povzpeli na goro Arafat, kjer so molili. Po sončnem zahodu so se odpravili v Muzdalifah, ki se nahaja med Mino in Arafatom, kjer so nabrali kamenje za obmetavanje "hudiča". Danes so v skupinah nadaljevali pot v Mino, ker poteka obred kamenjanja.

V preteklosti je bilo dogajanje v Mini najbolj nevaren del hadža, saj so ga pogosto zaznamovali panika, poškodbe romarjev ter tudi požari v taborih. A v zadnjih letih so savdske oblasti poostrile varnostne razmere, med drugim s prepovedjo kuhanja v taborih, prav tako pa so razširile območje kamenjanja, da bi preprečile gnečo.

Letos se je hadža udeležilo 1,98 milijona romarjev, kar je 37 odstotka manj kot lani, ko se je romanja udeležilo 3,16 milijona vernikov. Kot so še danes sporočili iz savdskega statističnega urada, se hadža udeležuje 1,38 milijona vernikov iz tujine, kar je 21 odstotkov manj kot lani. Iz Savdske Arabije pa prihaja 600.000 romarjev, kar je 57 odstotkov manj kot lani, navaja AFP.

Število romarjev so savdske oblasti letos zmanjšale zaradi obnovitvenih del na veliki mošeji v Meki, pa tudi zaradi grožnje širjenja virusa Mers, ki je v Savdski Arabiji terjal že 51 življenj. Savdske oblasti so tako število tujih romarjev znižale za 21 odstotkov, število dovoljenj za domače romarje pa za polovico.