Hrvaški turistični ponudniki so letošnje poletje doživeli mrzel tuš, poročajo hrvaški mediji. Kot smo že pisali, so upadli tako prihodi kot nočitve, slabše rezultate pa beležijo tudi gostinci. V centru Umaga, denimo, je promet upadel za 25 do 35 odstotkov.
MRZEL TUŠ ZA GOSTINCE V ISTRI: Skopušni gostje si delijo pico, o Italijanih, Rusih in Nemcih ne duha ne sluha
Svet
Kot je za Glas Istre povedal Danijel Risonjić, lastnik restavracije Umag, k njim prihajajo gostje srednjega in nižjega razreda, "kar je očitno po izboru ugodnejše hrane in obnašanju za mizo. Neprestano barantajo za nižjo ceno, se pregovarjajo in nekaj zahtevajo. Vsi se pritožujejo, da smo predragi. Največ gostov prihaja z Madžarske, Poljske, Češke in Slovaške, Italijane srečaš le v trgovinah."
"Gostje naročajo večinoma poceni hrano, kot so čevapčiči in pice. Eno pico si celo razdeli več oseb," se strinja Viktor Gjini, lastnik istoimenske restavracije. Kot trdi, mu je promet padel za kar 35 odstotkov. Njegovi gostje so večinoma družine iz nekdanjih jugoslovanskih držav, ki ne ponočujejo, zato so terase prazne že od 21.30 dalje.
Kot pravi Gjini, "v mestu ni nikakršne gneče, vse je mrtvo. Ne vem, kje so tej številni turisti, o katerih nam polnijo glave. Mogoče se zadržujejo v svojih apartmajih." Kot še predvideva, se je večina lanskih gostov najverjetneje odločila za dopustovanje v ugodnejši Grčiji ali Turčiji.
Komentiraj
Ob obisku Doboja sva z ženo v lokalčku plačala za 2 veliki porciji čevapov (10kom) v lepinji in 2 veliki pivi Jelen 12 KM (6,13 €), natakar je bil zelo ustrežljiv in zato se k njemu rada vrneva, ker je cena proti ostalim sosedom res zelo zelo ugodna. Nikoli se ni pritoževal, da gostje jedo pač samo to, ker jim to ustreza, vedno je bil prijazen in vedno je on natočil pijačo v kozarec. Takšni ustrežljivi in gostoljubni pač so v BiH. Bila sva tudi že v drugih krajih in cene so nadvse ugodne, da o termah in ostalih hotelskih kapacitetah in Etno selih niti ne govorimo.