Mrakova in Macarolova sedmi na SP

Slovenski jadralki v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol sta na svetovnem prvenstvu v La Rochellu osvojili sedmo mesto. Po regati za medalje sta se na najvišjo stopničko zmagovalnega odra povzpeli Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie.

Slovenki sta v regati za medalje sicer zasedli peto mesto, a s skupnim izkupičkom 66 točk nista izboljšali svoje uvrstitve ter sta ohranili sedmo mesto, s katerim sta se uvrstili v sklepni del prvenstva. Novozelandska posadka je premočno zmagala, z zadnjo zmago pa sta jadralki le še potrdili primat in z 31 točkami končno zmagoslavje na svetovnem prvenstvu.

Drugo mesto sta osvojili Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar (51 točk), ki sta bili v regati za odličja tretji. Na skupno tretje mesto pa sta se zadnji dan prvenstva povzpeli Kitajki Xiaoli Wang in Xufeng Huang (58 točk), čeprav sta bili v zadnji regati prvenstva šele šesti, sta bili še vedno boljši od domačega dvojca Camille Lecointre in Mathilde Geron (59 točk), ki sta s finalnim osmim mestom na koncu izgubili bron.

Slovenski jadralki sta na prvenstvu, v ženski konkurenci se je merilo skupno 53 ekip, dva zaporedna dneva držali celo tretje mesto ter se kot edina slovenska posadka uvrstili v regato za odličja, v kateri se je merilo osem najboljših posadk na svetu.

Moško regato je dobila avstralska ekipa Mat Belcher in Will Ryan (44 točk), s srebrom sta se ovenčala Francoza Nicolas Le Berre in Pierre LeBoucher (51 točk), bronasta pa sta bila Grka Panaglotis Mantis in Pavlos Kagialis (55 točk).

Slovenske posadke niso nastopile v sklepnem dejanju prvenstva ter so z jadranjem končale že v petek. Vse tri moške posadke so jadrale v srebrni skupini. Andraž Gulič in Mitja Nevečny sta prvenstvo končala na 46. mestu (82 točk), Domen Vasič Stepančič in Jakob Božič sta bila 65. (149 točk), Matjaž Puh in Matija Romih pa sta pristala na 76. mestu (206 točk). V moški konkurenci je nastopilo 117 posadk.