MOŽNI STA DVE POTI: V Goriških Brdih o skupni čezmejni zaščiti rebule

Slovenija

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec in predsednik deželne vlade Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga sta se včeraj na srečanju v Goriških Brdih zavzela za sodelovanje pri skupni zaščiti vina rebula na območju Brd v Sloveniji in Italiji.

Ministrica je po srečanju dejala, da predlog za čezmejno zaščito geografskega porekla vina Rebula Brda - Collio obsega vzpostavitev enotnega čezmejnega vinorodnega območja za pridelavo rebule, ki obsega območje Brd v Sloveniji ter vinogradniški območji Collio in gričevnat del Colli Orientali na drugi strani meje v Italiji s skupno površino okoli 800 hektarov.

"Naš predlog, ki temelji na dosedanji komunikaciji s pridelovalci rebule, govori o dveh možnih poteh. Prva je čezmejna zaščita označbe porekla Rebula-Ribolla Gialla Brda - Collio, ki pomeni postopek v skladu s pravili EU tržne ureditve in posledično enotno območje za pridelavo grozdja in vina. Druga je registracija kolektivne blagovne znamke, ki pomeni registracijo pri uradu za intelektualno lastnino EU," je dejala Pivčeva. Po njenih besedah se je možno dogovoriti za vsako posamezno pot ali obe hkrati.

Kot je povedala, bodo do junija oblikovali čezmejno delovno skupino, v kateri bodo predstavniki pridelovalcev rebule in politike, najprej pa bo določila način zaščite in časovnico. "V interesu obeh strani je, da se zadeve odvijajo čim hitreje," je dodala.

Pivčeva in Fedriga sta se dotaknila tudi izhodišč za pripravo dokumentacije za vpis izjemne terasirane kulturne krajine z bogato zgodovino, kulturno in naravno dediščino na seznam svetovne dediščine Unesca. Strinjala sta se, da je treba te postopke čim prej zaključiti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  08 .05. 2019 ob  14: 23
Židana pokličite, pa bomo izgubili še rebulo.