Mozartova violina odslej "doma"

Mozartova violina iz skladateljevega dunajskega obdobja je odslej v lasti salzburške ustanove Mozarteum. Glasbilo, ki ga je leta 1764 izdelal Pietro Antonio Dalla Costa, je Mozarteumu podarila Nicola Leibinger - Kammüller, Mozartova občudovalka in poslovodkinja podjetja Trumpf GmbH + Co.KG.

Tržna vrednost omenjene violine je ocenjena na najmanj 100.000 evrov. Da gre res za violino, na kateri je Mozart igral na Dunaju, ni nobenega dvoma. Glasbilo je nazadnje imel v lasti neki poslovnež in ljubiteljski glasbenik iz južne Nemčije, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Dokazano je, da je Mozart na javnih koncertih pa tudi zasebnih nastopih igral na Costovo violino. Ta je sedaj postala del zbirke, v kateri so še klavir s kladivci, klavikord, viola, Mittenwaldova violina iz salzburškega obdobja in Mozartova otroška violina.

Violino bodo razstavili v muzeju, ki je urejen v Mozartovi rojstni hiši v Salzburgu. Predvsem pa je treba na instrument igrati. "Na glasbilo so več desetletij le redko igrali," je dejal Ulrich Leisinger iz ustanove Mozarteum in dodal, da je ta v zelo dobrem stanju.

Deli novico: