MOŠKEMU, KI JE MORIL SREDI REKE, GROZI 40 LET ZAPORA: Med zaslišanjem skušal skočiti skozi okno; to je o njem dejala njegova žena

Kronika

Kako sta se v kavarni v središču Reke znašla 67-letna žrtev in 36-letni osumljeni morilec ter kakšen je bil motiv uličnega pevca Romana Brnade, da je brutalno napadel žensko in jo v baru pretepel do smrti – to so glavna vprašanja o brutalnem uboju, ki pa še vedno ostajajo neodgovorjena.

Med včerajšnjim jutranjim zaslišanjem je osumljeni Brnada podivjal in celo poskušal skočiti skozi okno. Ko so ga interventni policisti odpeljali iz stavbe, se je upiral, zato so ga morali v kombi potisniti štirje policisti. Je pa bil precej bolj zbran na popoldanskem zaslišanju, ko so ga na sodišče pripeljali v verigah.

Preiskovalni sodnik mu je zaradi nevarnosti pobega in morebitnega vplivanja na priče in dokaze, ponovitvene nevarnosti in posebno težkih okoliščin, za katere je predpisana kazen dolgotrajnega zapora, odredil enomesečni preiskovalni pripor. Grozi mu do 40 let zapora.

Žrtev je Darinka Krivec, ki je imela prijavljeno prebivališče v Slavoniji, zadnje čase pa je živela na Reki. Brnada je poznala z ulice, en znanec pa je dejal, da se je pogosto pritoževala, da nima od česa živeti in kaj jesti, zato je obiskovala tudi ljudsko kuhinjo.

Posnetki nadzorne kamere zaokrožili po spletu

Razsežnosti krutega zločina so razkrili posnetki nadzorne kamere. Iz njih je razvidno, kako Brnada vstane s stola in divje teče proti ženski. Z obema rokama jo je prijel za glavo in se začel boriti z njo. Ustaviti so ga poskušali trije moški, a jim ni uspelo. Nesrečnico je nato za šankom podrl na tla in ji začel divje skakati po glavi, kar je trajalo več kot 15 sekund.

Kot je za Jutarnji list povedala žena osumljenega morilca, Bianca Kolompar, je svojega soproga zadnjič videla tisto jutro. Najprej se je odpravil na nogometno igrišče reške Lokomotive, nato pa je prišel domov za pet minut in šel pet na Korzo.

"Tisto jutro je bilo vse v redu. Bil je na igrišču Lokomotive, rekel mi je, da trenira in da ni pijan. Pet minut je bil v stanovanju, potem pa je šel pet. Rekel je, da bo prinesel kosilo, da bom lahko vadila, ker bi morala imeti koncert. Vse je bilo v najlepšem redu. In potem je v nekem trenutku na moja vrata potrkala policija, vedela sem, da ni Roman. Niti mi niso takoj povedali, kaj se je zgodilo," je opisala za Jutarnji list.

Je bil večer prej pijan?

Odzvala se je tudi na očitke enega izmed znancev, ki je dejal, da je bil Brnada večer pred tem pijan. "Ta dan je prišel precej pozno, ker je pel na ulici. Jaz sem že spala, tako da nisem videla, ali je pil. Zjutraj je bil videti precej utrujen. Možno je, da je v petek zvečer pil, a ni navajen alkohola, ker je prej pil tablete," je dejala.

Bianca in soprog sta na Reki živela zadnja dva tedna, pred tem pa v Zagrebu. Na vprašanje, ali soproga osumljenca ve, kdo je ženska, ki jo je njen mož brutalno napadel in ubil, pa odgovarja: "Ne vem. Ni mi je omenil, a očitno sta se poznala. Že leta 2018 sva živela na Reki, ampak mislim, da je ni spoznal takrat, ampak v teh dveh tednih. Nič mi ni povedal o njej. Rekel je samo, da ga nekateri prosijo za denar, ko poje na ulici in zaradi tega je bil malo jezen, ampak to morda ni povezano s tem."

Slišala je, da sta Brnada in 67-letna ženska skupaj vstopila v kavarno. "Ni mi rekel, da gre z neko gospo na kavo. Mogoče je videla, da ga zebe, pa ga je hotela ogreti, ne vem …"

Brnada je imel bipolarno motnjo

Spregovorila je tudi o tem, ali se sploh zaveda, kaj bi njenega moža lahko spodbudilo, da je napadel žensko in storil takšen zločin. "Bil je občutljiv name, in na denar, vendar je bil radodaren, ne verjamem, da je to zaradi tega. In bil je občutljiv, če je kdo omenil njegovo mamo. Mama ga je zlorabljala, tepla, ker je molil in se postil. On je hotel biti duhovnik, ona pa mu tega ni dovolila. Mislim, da bi lahko bilo kaj takega, če bi ga nekaj pripeljalo k temu glede mame," pravi.

Še v srednji šoli oziroma kmalu po srednji šoli je Brnada končal na psihiatriji, kjer je bil zaprt. Zakonca sta se spoznala nekaj let kasneje: "Videla sem, da je duhoven in dober."

"Poznam ga že 14 let in poročena sva 13 let. Nikoli ni bil nasilen do mene ali do koga drugega. Vprašala sem fante iz kluba in tudi oni so mi rekli, da česa takega od njega še niso videli," je še dejala.

Dejala je še, da za dejanje njnega partnerja ni opravičila, a meni, da ga ne bi smeli obsojati. Spregovorila je tudi o njegovi diagnozi in povedala, da je pred dvema mesecema nehal jemati zdravila za bipolarno motnjo, ker mu je poteklo zdravstveno zavarovanje in ga ni želel podaljšati, ker sta nameravala oditi za dlje časa v ZDA.

Obdukcija potrdila: vzrok smrti je zdrobljena glava

Na Inštitutu za sodno medicino in kriminologijo Reka so zaključili obdukcijo in ugotovili natančen vzrok smrti 67-letne ženske. Obdukcija je po pričakovanjih pokazala, da je vzrok smrti zdrobljena glava. Šlo je za posebej hude in smrtonosne poškodbe, smrt pa je nastopila v času poškodovanja.

Po neuradnih informacijah Novega lista, je morilec žrtev divje napadel z rokami in nogami ter ji popolnoma zdrobil vse kosti in možgane.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija