MORSKO DNO PREKRITO Z RIBOLOVNIM ORODJEM: Očistili bodo najbolj onesnažene dele našega morja

Slovenija

Morsko dno je med drugim prekrito z izgubljenim in zavrženim ribolovnim orodjem, ki ogroža morsko raznolikost. Slovenska ekipa namerava v okviru projekta Dizro, ki se sofinancira iz evrospkega sklada za pomorstvo in ribištvo, identificirati in očistiti najbolj onesnažene lokacije slovenskega morskega okolja.

V okviru omenjenega projekta bodo strokovnjaki takoa identificirali najmanj 50 najbolj onesnaženih lokacij morskeg okolja v slovenski Istri. S pomočjo potapljačev bodo v 25 mesecih te lokacije očistili, da bo lahko spet zaživela biotska raznovrstnost. Predvidevajo, da bodo dvignili najmanj 5000 metrov ribiških mrež in okoli 300 kilogramov kovin. S tem bodo močno prispevali k ohranitvi naravne dediščine in morske raznolikosti.

Vzporedni cilj projekta je vzpostavitev nove inovativne storitve odstranjevanja ribolovnega orodja za razvoj trajnostnega ribolova v Istri. Ta predvideva tudi recikliranje zavrženega orodja in mrež.

Dizro sicer pomeni kratico za dvig izgubljenega oz. zavrženega ribolovnega orodja, tako pa se je imenovalo tudi plovilo, ki so ga med prvimi uporabljali za ribolov na Jakobove pokrovače ob francoski obali.

Operacijo je v okviru Javnega poziva LAS Istre v letu 2017 za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Istre 2014-2020 prijavil Zavod za pomorske dejavnosti Koper s partnerjem, družbo Zanestra. Odobrena operacija se sofinancira iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  11 .06. 2019 ob  10: 42
Bo pa morala tudi država prispevat k tem, da potopi kako plovilo tako, da se bodoribe zadrževale in predvem razmnoževali. Ker naš pas morja ni kamnit tako kot pri naših sosedih in posledično se riba nima kje zadrževat. Žal do tega premika bo še dolgl trajalo..saj imamo na drugi strani neke kvazi zelene, ko nimajo tri čisteoživežu v samem morju pa pol sekajo v tri krasne kaj je prav oz.narobe za naše morje...wosli
ManofSteel |  11 .06. 2019 ob  10: 37
-1
Rekreativni ribolov je najbolj onesnažujoče za naše morje. Lakse kar mečejo v morje ali pustijo nekje na kopnem kjer konča spet v morju ali celo okoli nog kakega galeba oz ptice ipd. Živali. Predlagam vladinaj uvede plačilo tako kot na hrvaškem. Dnevna karta in obenem bodo prispevali za tovrstne akcije in peedvem bodo ozaveščeni v kolikor ob naslednjm čiščenju se ne spremeni nič pri ozaveščanju. Duplo ceno za dnevno karto za ribolov iz kopnega...pa boste videlk velik premik v pozitivnem smislu!