MORSKA SLUZ KAZI PODOBO IZOLE: Mestno pristanišče ujeto v rumenkasto želatino (FOTO)

Izola

Želatinasta sluz, ki se že dalj časa zadržuje v morju, ne kazi veselja le kopalcem, ampak tudi domačinom in sprehajalcem, ki se ob pogledu na barke, ujete v rumeno sluzasto snov v izolskem občinskem pristanišču, sprašujejo, ali se res ne da učinkoviteje ukrepati. Sluz še posebej vztraja med plovili, kamor jo zanašajo valovi. Na Komunali Izola, ki s pristaniščem upravlja, smo preverili, ali sluz redno odstranjujejo.

Kot pojasnjujejo na Komunali Izola, je stanje v občinskem pristanišču enako kot v drugih istrskih občinah. "Stanje v občinskem pristanišču, s katerim upravlja Komunala Izola, ni nič drugačno kot v pristaniščih ostalih istrskih občin," so zapisali v odgovoru na naše vprašanje. "Kot je v medijih že dalj časa zaslediti pojasnila različnih strok, gre za naravni pojav, ki nastaja na morskem dnu in se nato skozi celotni vodni stolpec dviga na površje," še dodajajo.

Sluz odstranjujejo z uporabo mrež. "Ostanke goste morske sluzi na gladini, ki so v občinskem pristanišču ostali ujeti med privezanimi plovili, delavci Komunale Izola odstranjujejo ročno, z uporabo mrež," zagotavljajo.

Strokovnjaki sicer medtem mirijo, da morska sluz sicer ni škodljiva za ljudi, vendar so v njej nakopičene tudi številne bakterije, zato velja previdnost pri kopanju v morju. Pričakuje se, da se bo sčasoma sama razkrojila in izginila. 

Novice o novih pristopih k problemu morske sluzi pa prihajajo iz Turčije, kjer t.i. "morski smrkelj" s svojim smrdljivim procesom razgradnje resno ogroža turizem in ribiško industrijo, saj gre verjetno za največji izbruh doslej. Zaradi tega je Turčija napotila v čiščenje tovornjake cisterne s sesalnimi cevmi za sesanje površinske pene, poroča Washington Post. Tovornjaki bodo sluz odvažali v obrate za odlaganje odpadkov, testirani pa bodo tudi za uporabo kot gnojilo.

Zdi se, da se pri nas o čem takem še ne razmišlja. Na vprašanje, ali bi bilo mogoče sluz odstraniti tudi z mehanizacijo, na Komunali Izola odgovarjajo: "Obstoj morebitnih sredstev ali posebnih naprav za čiščenje morske sluzi nam ni poznan."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  14 .07. 2024 ob  19: 46
Vse pohvale prizadevnim ribičem, občanom in podjetju Okolje, saj so v nasprotju z Izolo začeli čistiti nadležno sluz. V Izoli se zaenkrat to še ni dogodilo, saj je od Lonke naprej še vedno veliko sluzi, pa tudi med barkami so zaplate. Še vedno pa zelo zaudarja, kar pa očitno nobenega turista in obiskovalca, ki sedijo ob restavracijah in slastičarni, ne moti ali vznemirja. Morali bi si omisliti tudi plovilo, na katerega bi tovorili sluz, saj bi bilo učinkovitejši dostop ter čiščenje sluzi iz morske strani. Zato lahko samo upamo na modrost ter iznajdlivost Komunale, izvajalcev, ribičev, občanov...saj občitno razne Tramontane ne morejo opraviti vsega namesto nas...
 |  10 .07. 2024 ob  11: 44
Nedejavnost in Laži Komunale v Izoli
V zadnjem času se vse več prebivalcev Izole pritožuje nad delom Komunale, ki naj bi skrbela za čistočo in urejenost mesta. Žal pa se zdi, da so te pritožbe povsem upravičene, saj stanje v mestu kaže na popolno pomanjkanje skrbi za javne površine.

Pomanjkanje čiščenja in vzdrževanja
Mnogi prebivalci Izole pravijo, da še niso videli komunalnih delavcev čistiti morske sluzi. Ne le da se sluzi ne čisti, tudi ulice same so v obupnem stanju. Povsod je mogoče najti odpadke, od papirja do češnjevih pešk, ki se kopičijo ob robovih hiš. Vse poscano in posrano. Komunala očitno ni kos nalogi, da bi zagotavljala redno in temeljito čiščenje mestnih površin.

Slaba skrb za zelenje
Pod novim političnim direktorjem se je stanje še poslabšalo. V drevoredih ne nadomeščajo več podrtih dreves, kar pomeni, da se zelene površine postopoma krčijo in izgubljajo svojo prvotno lepoto. Košnja trave in urejanje krožišč sta postala redka opravila. Krožišče v Jagodju, na primer, je v obupnem stanju in predstavlja sramoto za mesto.
Neučinkovitost in neizkoriščena oprema. Poleg pomanjkanja skrbi za čistočo in zelenje je opaziti tudi neučinkovito rabo sredstev. Komunala kupuje drage in moderne stroje, ki pa jih nato ne uporabljajo. Lani je bil opažen delavec iz Albanije, ki je z nekakšnim polavtomatskim strojem za čiščenje ulic bluzil gor in dol, a zaradi pomanjkanja osnovnega znanja ni dosegel ničesar. Stroj, ki je bil zagotovo zelo drag, sedaj propada v skladišču, neuporaben in zapuščen.

Laži o opravljenem delu
Še bolj zaskrbljujoče so laži, ki jih širi Komunala. Trdijo, da so čistili morsko sluz, a dejanski rezultati tega dela niso vidni. Te laži in neizpolnjene obljube samo še dodatno poglabljajo nezadovoljstvo med prebivalci.

Zaključek
Izola je čudovito mesto, ki si zasluži boljšo skrb in pozornost. Trenutno stanje je nevzdržno in kliče po nujnih spremembah. Komunala mora prevzeti odgovornost za svoje delo, izboljšati svojo učinkovitost in predvsem prenehati zavajati javnost. Samo s takšnimi spremembami se bo Izola lahko vrnila na pot urejenosti in čistoče, ki jo njeni prebivalci zaslužijo.
anton |  09 .07. 2024 ob  19: 47
@vseved
... verjetno delas na komunali, na kaksnem vodilnem mestu in v pisarni ob klimi ali v senci ob pivu "vlečeš"svojo plačo in "pametuješ na internetu... moj vseved, jaz sem svoje oddelal kot student, ko sem čisitl travo ob promenadi in mandraču ... ne razumem tvojega sarkastičnegan "pametovanja" in vem zakaj bi moraj jaz čistiti obalo in mandrač, če imamo za te storitve javno podjetje, ki ga vsako gospodinjstvo kar dobro plačuje ...
vseved |  09 .07. 2024 ob  17: 49
-9
@Anton, mrežo v roke pa v akcijo. Najlažje je gobezdat!
Pjero Shriba |  09 .07. 2024 ob  14: 22
Komunalni delavci niso krivi, ker oni ne odločajo.
Danes sem videl dva komunalca, ki sta rezala travo od Belvederja dol proti Izoli in sta bila vidno utrujena.
Bilo je 32.5 °C v senci.
ManofSteel |  09 .07. 2024 ob  12: 25
12
Na komunali jim ni nič znano, le kasirat znajo. To, ds čistijo z mrežami je popolna laž, ker vsak dan hodim in preverjam stanje morja. Nisem opazil niti enega ušivega komunalca, da bi to odstranjeval. Konstantno opažam kosovarce iz komunale kako sedijo v senci in bulijo v svoje telefone...namesto, da bi urejali okolico. V kratkem bom posredoval slike, da vidite kako komunalci "delajo"! Še do nedolgo nazaj so bile ulice zaraščene s travo, tako da so že postala grmovja! Če jih ne bi sodelavec (Izolan) opozoril, verjamem, da bi bila ta krošnja še vedno tam kjer je!
anton |  09 .07. 2024 ob  11: 56
17
... v članku je navedeno, da alge odstranjejo ročno s pomočjo mrež ... ali lahko kdo preveri, poda podatek, koliko ljudi, kako pogosto in s kolikimi mrežami čistijo sluz ... ne morem verjeti, da se površina mandrača in "promenade", vsaj ob stiku zidu z morjem, ne more očistiti ... ce nimate delovne sile dobro plačajte in verjamem, da bi marsikateri student prijel za delo ... v "moji mladosti" je bila težava z morsko travo in s(m)o obalni pas z mandračem ofistili brez težav ... se je pa delalo tudi ob sončni pripeki, pograbilo se je travo in jo naložilo na "karjolo", seveda je bilo to dobro plačano preko "študenta" in "volk sit in koza cela" ter obala kot se šika, čista ...