CIVILNA ZAŠČITA PIRAN OPOZARJA: "Zaradi povišanega plimovanja morja naj lastniki umaknejo svoja vozila"

Piran

Zaradi obilnejših padavin so v četrtek popoldne začele naraščati reke predvsem na jugu države. Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bo močno narasla predvsem Kolpa, ki se lahko v zgornjem toku že v jutranjih urah razlije iz struge. Danes so možna razlivanja Kolpe v srednjem in spodnjem toku, Vipave in drugih manjših rek na jugu.

V soboto bodo reke v južni, zahodni, osrednji in deloma vzhodni Sloveniji znova močno in hitro narasle. Ob tem so verjetna razlivanja v več delih države. Posamezne reke, predvsem v porečju Save ter Drava, bodo poplavile.

Gladina morja bo danes in v soboto povišana. Danes okoli 11. ure in v soboto okoli 1. ure ter 11. ure se morje lahko razlije na najnižje dele obale. V soboto bo povišano tudi valovanje morja, so na omrežju X še navedli na Arsu.

???????????????? ???????? ????????ž???????????????? ❄️V soboto 2.12. kaže na prvo izdatnejše sneženje v novi zimski sezoni ⛄️Kot je znano, meteorologi...

Objavil/a ARSO vreme dne Četrtek, 30. november 2023

Poveljnik Civilne zaščite Piran Robert Zirnstein pojasnjuje, da bo morje za približno 15 centimetrov preseglo obalo. Zaradi povišanega plimovanja morja opozarjajo lastnike vozil, da jih odmaknejo z najnižje ležečih mest. "Mi bomo dežurali in previdni, ljudje pa naj bodo pozorni. Ker bo deževalo praktično neprekinjeno, bo v nekih točkah dež napolnil struge in kanale in obstaja možnost plazenja."

Zaradi poplavljanja reke Vipave zapore cest

Zaradi obilnega deževja je ponoči začela poplavljati reka Vipava v zgornjem delu Vipavske doline. Zato so zaprli cesti Ustje-Uhanje in Velike Žablje-Male Žablje. V občinskem štabu Civilne zaščite (CZ) Občine Ajdovščina pričakujejo, da bo poplavljalo tudi na območju Batuj.

"Težave so na običajnih izlivnih poplavnih mestih," je povedal poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko. Dodal je, da naj bi po napovedih hidrologov reka Vipava naraščala nekje do 13. ure, potem pa začela počasi upadati.

V zgodnjih jutranjih urah so v Uhanjah pri Ajdovščini posredovali gasilci Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina, ki so pomagali domačinu pri zaščiti ogrožene perjadi zaradi poplavljanja, pa je povedal direktor poklicne gasilske enote Blaž Mlečnik. Tudi na tem območju so domačini navajeni na poplavljanje ob visokem vodostaju reke Vipave, zato večjih težav ni bilo, je še poudaril.

Obeti za prihodnje dni

Popoldne in zvečer bodo padavine v južni Sloveniji prehodno oslabele in ponekod ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo na severu od 5 do 11, drugod ob okrepljenem jugozahodnem vetru od 12 do 18 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V soboto zjutraj bodo padavine znova zajele vso Slovenijo, lahko tudi zagrmi. Sredi dneva se bo meja sneženja od severa začela spuščati. Popoldne bo dež ponekod prešel v sneg do nižin. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zvečer okrepljena burja.

Opozorilo: Predvsem na severozahodu bo obilno deževalo, do jutri zjutraj bo padlo od 150 do 200, krajevno lahko tudi nad 200 milimetrov padavin. Danes zvečer in ponoči bo med Notranjsko in Dolenjsko ter deloma v osrednji Sloveniji pihal južni do jugozahodni veter, ki v sunkih lahko presega 70 kilometrov na uro.

Obeti: V noči na nedeljo bo rahlo sneženje v notranjosti oslabelo in do jutra ponehalo. V nedeljo se bo od severozahoda razjasnilo. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. V ponedeljek bo sprva precej jasno. Jutro bo mrzlo in po nižinah megleno. Popoldne bo oblačnost naraščala.

Vremenska slika: Nad severnim Sredozemljem se nahaja ciklonsko območje s središčem nad Genovskim zalivom. Vzhodneje se nahaja izrazita topla fronta, ki vpliva na vreme pri nas. Z jugozahodnimi vetrovi nad naše kraje v višinah doteka topel in vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo oblačno z dežjem. Popoldne bodo v krajih južno od nas padavine prehodno ponehale. Občutno topleje bo, le v krajih severno od nas pa se bo še zadrževal hladen zrak. V Istri in Kvarnerju bo pihal okrepljen jugo. V soboto bo oblačno s padavinami. Meja sneženja se bo v krajih severno od nas dopoldne spustila do nižin, popoldne pa tudi marsikje drugod. Ob severnem Jadranu bo sprva pihal okrepljen jugo.

Biovreme: Danes in v soboto bo vremensko obremenitev občutilo veliko ljudi. Pojavljala se bo v obliki slabega počutja, povečanega notranjega nemira, razdražljivosti, motenj v spanju, utrujenosti in potrtosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija