MOK ZBIRA PREDLOGE ZA PARTICIPATIVNI PRORAČUN: Občani in občanke bodo soodločali o porabi 960.000 evrov

Koper

Koprska občina bo še pred poletjem začela izvajati nov participativni proračun, ki bo veljal za proračunski leti 2023 in 2024. Občani bodo tako tretjič imeli možnost podati svoje projektne predloge in zamisli, v okviru glasovanja pa odločati o načinu razporejanja in porabe proračunskega dela denarja. Za ta namen so predvideli 960.000 evrov.

Zbiranje predlogov bo potekalo od petka, 10. junija, do vključno 11. julija, tudi letos pa bodo predlagani projekti uvrščeni v šest območij participativnega proračuna. Takšna razdelitev namreč omogoča čim bolj enakomerno porazdelitev projektov in upoštevanje krajevnih skupnosti, ki imajo večje razlike v potrebah in gostoti poseljenosti, pri čemer se podeželskim območjem daje večji poudarek tudi s porazdelitvijo kvote razpoložljivih sredstev, so sporočili z mestne občine.

Za uresničitev projektov bo občina letno namenila 480.000 evrov, ki jih bo enakomerno - po 80.000 evrov za vsako - razdelila po posameznih območjih izvajanja projekta.

Hkrati z zbiranjem predlogov bodo med 14. in 28. junijem na šestih območjih koprske občine potekale delavnice z javnimi predstavitvami in izobraževanja, kako pripraviti projektne predloge. Na vsakem območju bodo vzpostavili enkratno projektno pisarno, v kateri bodo občani lahko svoje projektne predloge tudi oblikovali. Pri tem je pomembno, da so projekti v javnem interesu, zakoniti in izvedljivi, finančno pa morajo biti ovrednoteni med 10.000 in 40.000 evrov z vključenim DDV.

Občani s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, ki bodo do dne oddaje projektnega predloga dopolnili 15 let, bodo lahko predloge oddali občini po pošti, prek elektronske pošte oziroma na posebni spletni strani ali osebno v vložišču Mestne občine Koper oziroma na sedežu krajevne skupnosti, in sicer prek posebnega obrazca.

Vse pravočasno oddane projektne predloge bo preučila komisija za participativni proračun v sodelovanju s strokovnimi službami občine in jih dala na glasovanje. Glasovanje o projektnih predlogih bo potekalo od 12. do 19. septembra na povezavi predlagam-odlocam@koper.si in osebno na vložišču občine ali na sedežu krajevnih skupnosti ob terminih, ki jih bodo naknadno objavili. Na podlagi prejetih glasov bo komisija oblikovala prednostni seznam projektnih predlogov, ki bodo javno objavljeni in do višine razpoložljivih sredstev za posamezno območje participativnega proračuna uvrščeni v predlog proračuna za leti 2023 in 2024.

Koprska občina bo sicer do konca leta dokončala še nekaj projektov participativnega proračuna; skupno bo izvedenih 100 projektov, odkar je pristopila k izvajanju takega financiranja.

BONUS VIDEO: Goran Lukič o "novodobnem suženjstvu" na Kozini, vložili so kazensko ovadbo

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija