MNOGI SE LAHKO POSLOVIJO OD TURISTOV 'NA BONE': Vse je odvisno od izpolnjevanja tega pogoja

Koper

Sobodajalci v obalnih občinah vsako leto množično oglašujejo svoje nastanitvene obrate prek spletnih platform Booking ali Airbnb. Če bodo pri njih letos lahko koristili bone slovenski državljani, je odvisno od enega pogoja – da so svoj objekt vpisali v register nastanitvenih obratov do 13. marca. Če so to storili po tem datumu, svojih nastanitvenih zmogljivosti ne bodo mogli uporabljati za turistične bone.

Če fizična oseba oddaja svojo nepremičnino tudi turistom, mora biti registrirana v Poslovnem registru Slovenije (PRS) kot sobodajalec ali registrirati drugo obliko poslovnega subjekta v PRS. Sobodajalec lahko oddaja nepremičnino turistom pet mesecev v letu (oziroma 150 dni) in ima lahko največ 15 ležišč. Ob vpisu sobodajalca v PRS je treba opraviti tudi vpis nepremičnine oziroma nastanitvenih zmogljivosti v Register nastanitvenih obratov (RNO).

Na Obali je zelo pogosta praksa, da lastniki del leta – od septembra ali oktobra do začetka turistične sezone maja ali junija – oddajajo svoje nepremičnine podnajemnikom, preostale mesece pa izključno turistom. Da bi se izognili mesečnemu plačevanju prispevkov v višini 27 evrov, se po preteku turistične sezone običajno izpišejo iz poslovnega registra in se vanj ponovno vpišejo prihodnje leto.

Z izbrisom iz poslovnega registra dobijo njihovi nastanitveni obrati status 'neaktiven'. Naslednje leto, ob ponovnem vpisu sobodajalca v poslovni register (vanj mora biti vpisan ob prihodu prvega gosta), pa se status nastanitvenega obrata ponovno aktivira.

Sam izbris sobodajalca iz poslovnega registra po preteku petih mesecev oddajanja nastanitve sicer ni obvezen. Kot pojasnjujejo na Ajpesu, pa so v poslovnem registru čez celo leto običajno vpisani le tisti sobodajalci, ki imajo pet mesecev zapolnjenih nastanitev razporejenih čez celo leto.

Kdo bo lahko sprejemal goste z boni in kdo ne?

Za koriščenje turističnih bonov v nastanitvenih obratih sobodajalcev – zlasti na Obali je to za mnoge pomemben vir prihodka – je vlada določila kot pogoj vpis objekta v register nastanitvenih obratov, in sicer do 13. marca. Zaradi specifične situacije na Obali, kjer se stanovanja del leta oddajajo podnajemnikom, v turističnih mesecih pa turistom, lahko sklepamo, da je veliko najemodajalcev 13. marca oddajalo svojo nepremičnino podnajemnikom in je zato še ni imelo zavedene v registru nastanitvenih obratov kot 'aktivne'.

Kaj pa v primeru, da je bil nastanitveni obrat 13. marca vpisan v register, a je bil po tem datumu iz njega izpisan? Na Ajpesu odgovarjajo, da sami sicer niso pristojni za tolmačenje interventnega zakona, ki ureja turistične bone, da pa bodo po njihovih informacijah ti sobodajalci ob ponovnem vpisu v register lahko sprejemali bone.

Koliko lastnikov obalnih nastanitvenih obratov je 'zamudilo vlak'?

Z Ajpesa so nam danes posredovali podatek, da je bil po 13. marcu spremenjen status v 'aktiven' kar 169 nastanitvenim obratom na Obali. V kolikor ti sobodajalci ne padejo v kategorijo tistih, ki so imeli nastanitveni obrat registriran 13. marca, ga po tem datumu izpisali iz registra in ga nato ponovno vpisali, po informacijah Ajpesa ne bodo mogli koristiti turističnih bonov.

Medtem pa je bilo med 1. januarjem in 13. marcem na Obali spremenjenih 35 nastanitvenih obratov v 'neaktivne'. V kolikor jih lastniki niso ponovno 'aktivirali' najkasneje do 13. marca, tudi v tem primeru koriščenje bonov pri njih ne bo možno.

Vse več registriranih sobodajalcev na Obali

Sicer pa trend aktivnih nastanitvenih obratov na Obali strmo narašča. 1. januarja lani je bilo v obalnih občinah registriranih 574 nastanitvenih obratov, medtem ko jih je bilo 1. januarja letos 896. 10. junija 2019 je bil v registru zaveden 701 nastanitveni obrat na Obali, 10. junija letos pa jih je bilo kar 1218.

V prvi polovici lanskega leta je število registriranih nastanitvenih obratov na Obali naraslo za nekaj več kot 120, v prvi polovici letošnjega leta pa za več kot 300.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Vinko |  13 .06. 2020 ob  22: 10
Tu bo nekaj zmede v članku, toda saj nisem poklican za tehtne razprave. Vendar, če je nastanitveni obrat označen ko neaktiven, potem ni izbrisan iz registra in je seveda registriran. Povezava biti neaktiven in torej tudi izbrisan po moje ne bo držala.
Naj se avtor članka potrudi in to še malo osvetli. Menim, da registrirani namestitveni obrati na dan 13.3.2020, ne glede na to ali so aktivni ali ne, so po vladnem predpisu upravičeni do sprejemanja gostov z boni.
Gre enostavno za to, da se enkrat odločim in aktiviram namestitveni obrat, pogoj vpisa v register na dan 13.02.2020 pa itak izpolnjujem.
Menim tudi, da tisti lastniki namestitvenih obratov, ki denimo namestitev uporabljajo izven sezone za npr. študentske potrebe, takšnega namestitvenega obrata ne izpisujejo iz RNO, ampak morda le izberejo stanje "neaktiven". Če pa se res izpisujejo iz RNO izven sezone, potem bo avtorjeva ugotovitev držala: na dan 13.03.2020 niso vpisani v RNO in tako ne morejo sprejemati goste z boni.
ManofSteel |  12 .06. 2020 ob  23: 38
Po sezoni dajejo študentom in delavcem na črno...kaj bi teli še? Brez skrbi meje se odpirajo in posledično vo tudo povpraševanja...imaste več sreče kot pameti...wosli