MNENJA PRED OBRAVNAVO KORONA ZAKONA: "Koalicija je prižgala valjar in zapeljala čez opozicijo"

Slovenija

Opozicijske stranke so pred začetkom izredne seje DZ, na kateri poslanci obravnavajo predlog zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, znova izpostavile, da jih je vladna stran "povozila". Sprejet ni bil noben amandma opozicije, širjenje policijskih pooblastil pa je v zakonu za pomoč gospodarstvu neprimerno, so enotni.

Dejan Židan

"Kar doživljamo danes, ni ne skupna, ne povezana borba proti epidemiji, morala bi pa biti," je ob prihodu v DZ v izjavi za novinarje dejal prvak SD Dejan Židan. "Niti en amandma opozicije, ki bi bil nujno potreben, da se izboljša na nekaterih področjih izrazito slab zakon, ni bil upoštevan. Upoštevano ni bilo mnenje gospodarstva, ne sindikatov, ne nevladnih organizacij," je bil kritičen.

V SD bodo tekom današnje seje še skušali z amandmaji "preprečiti kako neumnost, ki jih je v zakonu kar nekaj", in glede na odziv koalicijske strani se bodo odločali o končni podpori zakonu.

"Želimo biti konstruktivni in delovati tako, da bi se ukrepi čim prej začeli izvajati," se je strinjal predsednik LMŠ Marjan Šarec. A je bil hkrati do t. i. mega zakona in njegovega sprejemanja zelo kritičen

"Precej nas čudi in je nedopustno, da se v paket zakonodaje, ki bi reševala gospodarstvo, meša tudi člene s policijskimi pooblastili. Ti nameni, zakaj se to daje zraven, nam niso čisto jasni," je izpostavil Šarec. "Ne želimo, da se situacija izkorišča za t. i. začasne rešitve, ki pa vemo, da lahko postanejo tudi trajne," je dejal.

Marjan Šarec

Hkrati v LMŠ niso za pretirano hitenje, sploh ob dejstvu, da bo zakon veljal za nazaj. Šarec je sicer zatrdil, da v LMŠ zakonu ne bodo nasprotovali, ker ga Slovenija potrebuje, "je pa vprašanje, kako bo to v praksi izvedljivo".

Levica je dala h korona zakonu 35 amandmajev, zelo konkretnih, vsebinskih, pa je poudaril Luka Mesec iz te stranke. "Ampak se je koalicija odločila, da bo prižgala valjar in zapeljala čez opozicijo. Še celo tam, kjer so popravljali, pa so imeli identičen predlog kot opozicija, so dali svoj amandma, da ne bi dali slučajno na kakšni točki opoziciji prav. Ta vlada hoče vso oblast zase," je bil kritičen.

V Levici ostro kritizirajo tudi načrtovano širjenje policijskih pooblastil. "Vlada želi krizo izkoriščati za svoje ozke politične interese, to, da smo v epidemiji, želi spreminjatI v razpoloženje, kot da smo v invaziji," je dejal Mesec. Prav policijska pooblastila bodo ključna za podporo Levice končnemu zakonu.

Luka Mesec

Na drugi strani je kmetijska ministrica in predsednica koalicijske stranke DeSUS Aleksandra Pivec poudarila, da je protikorona zakon nujno potreben. "Seveda ne morem reči, da je zakon popoln, v nekem drugem času ali ob več časa za pripravo bi ga lahko pripravili tudi na drugačen način. A nujen je sprejem in nato nadaljevanje ukrepov, ki sledijo v zakonu številka dva," je menila.

Pivčeva je poudarila tudi, da je po navedbah ministra za zdravje Tomaža Gantarja širjenje policijskih pooblastil nujno z zdravstvenega vidika. "Sem vsekakor proti, da se to kakor koli zlorablja izven okvirov zaščite ljudi v zdravstvenem smislu. V kolikor pa se ga da napisati z omejitvami, ki dovoljujejo uporabo tega člena zgolj v namen zaščite zdravja ljudi, pa je nujen. V kolikor ga podpira zdravstvena stroka, mu tudi mi ne moremo nasprotovati," je dejala.

Aleksandra Pivec

Židan je medtem vladi očital še, da zadnje dni zdravstvene ukrepe sprejemajo "politologi, informatiki in pravniki", glas strokovnjakov s področja zdravstva pa ni več slišan. "Dajte se zresnit. Poslušajte, kaj govori opozicija, ker v tem trenutku želimo stanje v državi izboljšati. Poslušajte, kaj govori stroka, ker ima strokovno znanje, ki ga vi nimate. Ukrepi, ki jih boste sprejeli, so napačni in bodo ljudem škodovali," je vlado posvaril Židan.

DZ je ob 11. uri začel obravnavo predloga zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, s katerim namerava vlada priskočiti na pomoč tako državljanom kot gospodarstvu. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa naj bi od razglasitve epidemije do konca maja, morda mesec dni dlje.

Odbor za finance je predlog zakona z vsemi členi v sredo pozno zvečer podprl z 11 glasovi za in dvema proti. Proti so bili poslanci Levice, in sicer zaradi spornih policijskih pooblastil.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  02 .04. 2020 ob  15: 42
ISTO PESEM SMO POSLUŠALI KO JE BIL JANŠA V OPOZICIJI. SKRAJNI ČAS JE, DA SE OMEJI MANDAT POSLANCA IN TO NA NAJVEČ DVA , DA DE REŠIMO MATUZALEMOV IN LENUHOV KI SEDIJO TAM PO DVAJSET LET.