MLADA MAMICA IZ KOPRA NA ROBU OBUPA: Nihče je ne zaposli, ker "pač ima dva otroka"

Koper

Vedno več bralcev se obrača na nas, ki so se znašli v stiski zaradi izgube delovnega mesta ali pa so tik pred tem, da bodo ostali brez dela. Danes smo tako prejeli tudi zgodbo Koprčana, ki nam je pisal, da njegova žena že od aprila, kljub intenzivnemu iskanju in velikemu številu razgovorov, ne dobi službe, glavni razlog pa naj bi bili majhni otroci.

Fotografiji sta simbolični.

32-letna Koprčanka je končala trgovsko šolo in dela že od 18 leta, jo opisuje njen partner. Imata dva sinova, stara eno leto in dve leti, oba v vrtcu. Po končani porodniški je aprila začela iskati službo kot prodajalka, a je še do sedaj ni dobila. Čeprav je bila že na mnogih razgovorih, naj bi se vedno zataknilo pri vprašanjih: koliko otrok ima in koliko so stari.

"Z zaključkom porodniške je enostavno noče nobeden zaposliti, ker ji dobesedno rečejo, da ima dva otroka," situacijo opisuje bralec. "Zaradi dolgoletnih izkušenj dobi priložnost za razgovor, že na razgovoru pa dobi negativen odgovor zaradi otrok, ker se bojijo, da bi bila na bolniški zaradi korone."

Kot pravi, je ni trgovine, v kateri ne bi iskala dela. "S pozitivno oceno je všeč poslovodkinjam, ko pa pride do odobritve, se kadrovske odločijo, da je ne vzamejo. Rajši vzamejo tujce, študente," razočarano razlaga. Problem naj bi bile tudi nedelje, ker naj ne bi smela zakonsko delati ob nedeljah, dokler otrok ne dopolni tretjega leta starosti: "Tudi s pisnim potrdilom, da bi delala nedelje, je nočejo vzeti."

Zaprosila je tudi za socialno denarno pomoč, a je ne dobi, "saj imam jaz kot partner očitno preveliko plačo," pravi Koprčan in dodaja: "Pol leta živimo samo z mojo plačo in kreditom za stanovanje. Ker nisva zmogla z eno plačo, sem moral dvigniti gotovinski kredit, da imava za položnice in za nadaljnje preživetje."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koprčan |  23 .09. 2020 ob  20: 55
Tega primera ne poznam. Poznam pa stotine podobnih primerov in običajno je problem v takih osebah, ki se na vse pretege pritožujejo, v sebi pa ne vidijo nobenega problema. Verjetno ima oseba dober renome še iz časov ko ni imela otrok, ki jih sedaj zlorablja za prikaz uboge žrtve sistema. V Kopru je zaposlenih tisoče mamic z majhnimi otroki pa ni noben problem. Seveda obstaja drobcena možnost da je gospa v tem primeru res slabe sreče.
Lili |  23 .09. 2020 ob  13: 59
Ma, ben,ben..Ne moremo kar posploševat problema te mamice. Je treba videt da ni tudi z njo kej narobe. Jaz poznam eno mlado mamico, ki pri svojih 40 letih, nima pet let delovne dobe. Zdrava, mlada in sposobna žurat. Ma v nobeni službi ne zdrži več kot kakšen mesec... S kom je tle kej narobe?
vseved |  23 .09. 2020 ob  01: 56
16
Iz lastnih izkušenj vem , da je strah delodajalcev upravičen.
Piero Panin |  23 .09. 2020 ob  00: 33
Morda so poklici,kjer si izpostavljen vecji moznosti da staknes virus zaradi stika z ljudmi, prilagodili zaposlitveno politiko,ker v primeru da zboli ona bi zbolela tudi dva otroka ki bi naslednji dan sla v vrtec in okuzila se tri druge al polovico razreda.
Se eno karanteno kot pravi vlada si ne moremo privoscit.
Naj poskusi kje drugje vsaj dokler ne mine vse skupaj pol pa lahko se vedno se zaposli kot prodajalka