MISLITE, DA VAS NIČ VEČ NE MORE PRESENETITI? "Plus-size" manekenka spregovorila o motnji hranjenja (FOTO, VIDEO)

Trendi

Zagovorniki oseb z motnjami hranjenja so pozdravili odločitev ameriške 'plus-size' manekenke Tess Holliday, da oznani, da se zdravi zaradi anoreksije. Tess meni, da njena izpoved pomaga pri razbijanju ideje, da lahko za anoreksijo trpijo samo ljudje z zelo nizko telesno težo, poroča portal The Guardian.

"Klinični znaki anoreksije se pokažejo na prehodu iz otroštva v adolescenco. Torej gre za motnjo, ki se začne najbolj zgodaj. Diagnostična merila za anoreksijo so skrajna izguba teže (vsaj 15 odstotkov pod posameznikovo normalno telesno težo), izrazito motena predstava o lastnem telesu (dekleta so kljub hudi podhranjenosti prepričana, da so debela) in paničen strah pred debelostjo. Dekleta z anoreksijo zaradi izgube teže izgubijo tudi menstruacijo. Mnogi, ki zbolijo za anoreksijo, so pred začetkom hujšanja dobrega videza, a so kljub temu prepričani, da so predebeli in stradajo, čeprav zaradi lakote strašno trpijo. Ljudje z anoreksijo menijo, da so predebeli tudi tedaj, ko so jih že same kosti in so iz še nerazumljivega razloga na smrt prestrašeni ob misli, da bi pridobili kak kilogram. Hrana in teža postaneta njihovi glavni obsedenosti," pojasnjuje doc. dr. Andrej Marušič, dr. med., spec. psihiatrije.

A zgleda, da omenjeni znaki anoreksije niso vedno prisotni. Vsaj tako kaže v primeru znane 'plus-size' manekenke, ki se lahko pohvali z 2.5 milijona sledilci na Instagramu. Na Twitterju je namreč zapisala: "Ne veste, kako delujeta znanost in telo. Moja diagnoza je anoreksija nervoza in ja, še vedno me ni sram."

Med drugim je manekenka povedala, da je prejela mnogo sporočil, ki so bila pozitivna, kot je na primer tale: "Zadnje čase izgledaš zdravo."

"Da, shujšala sem – zdravim se zaradi motnje hranjenja in svoje telo redno hranim prvič v življenju," je priznala Tess.

"Ko izgubljanje teže enačiš z zdravjem in nekoga vrednotiš na podlagi telesne teže, prispevaš k ohranjanju kulture hujšanja," je dodala Tess.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  27 .01. 2022 ob  14: 52
Pojasnjuje?
se vi delate iz koga norca?
zelo žalostno!