Misija Nata v Afganistanu po 2014 bi Slovenijo stala okoli milijon letno

Zaveznice nameravajo do konca prihodnjega leta končati vse bojne operacije v državi pod Hindukušem, za obdobje po tem pa se pripravlja misija za pomoč pri urjenju, ki ima delovno ime Odločna podpora in naj bi štela od 8000 do 12.000 mož.

Slovenija, ki - usklajeno s preostalimi zaveznicami - postopno zmanjšuje prisotnost vojakov v Afganistanu, še razpravlja o tem, ali bo sodelovala v Natovi misiji po letu 2014. Minister za obrambo Roman Jakič danes v Bruslju ni želel ugibati o tem, kdaj bo odločitev sprejeta.

"Da ne bi prehitevali časa - vse članice čakamo najprej na povabilo afganistanskih oblasti," je opozoril minister. Ob tem je izpostavil še to, da je Slovenija v skupini držav z Nemčijo na čelu, ki želijo, da bi misija temeljila na resoluciji Varnostnega sveta ZN.

Zatem se bo Slovenija odločila, ali bo v tej Natovi misiji sodelovala in kako bo v njej sodelovala. "Če se bomo odločili 'da', bo treba videti, kaj to pomeni ne samo z vidika človeških virov, ampak tudi finančno," je pojasnil.

Ministri na zasedanju obravnavali ocene stroškov misije

Ministri so sicer danes na zasedanju po Jakičevih besedah obravnavali okvirne ocene stroškov misije, ki kažejo, da bi misija na letni ravni stala okoli 4,3 milijarde evrov, kar bi za Slovenijo pomenilo od milijona evrov do 1,5 milijona evrov na leto.

Poleg tega izračuni, narejeni v okviru priprav na misijo, kažejo, da bi se od Slovenije pričakovalo sodelovanje z od desetimi do dvanajstimi pripadniki, vojske ali policije, oziroma s kakšnimi drugimi sredstvi.

V Natu sicer najbolj računajo na vojaške inštruktorje, a so tudi druge oblike pomoči, na primer z medicinsko oskrbo, izobraževanjem in policijskim usposabljanjem, je pojasnil minister, ki na sploh želi več sodelovanja slovenskih policistov v takšnih misijah.