MIRELLA BARUCA SE S FOTOGRAFIJAMI POKLANJA KOPRU: "To je najlepše mesto na svetu" (FOTO)

Koper

Mirella Baruca fotografira, riše, pesni in piše v in o Kopru. Svoja avtorska dela – slike na platnu, ilustracije slikanic in ročno izdelane voščilnice - je že razstavljala, tokrat pa je na ogled postavila izbor fotografij o Kopru, ki jih že nekaj let kot ljubiteljica fotografije deli na socialnih omrežjih, spletnih straneh, nekatere pa so bile objavljene tudi v revijah in celo na naslovnicah.  Vabljeni k ogledu "mobilno" ujetih trenutkov Kopra razstave z naslovom #KOPER #ISTHEMOSTBEAUTIFUL #CITYINTHEWORLD, ki je na ogled v avli palače Armerija Univerze na Primorskem na Titovem trgu 4 v Kopru od 1. do 30. oktobra 2020.

Mirella najraje fotografira Koper.

Čeprav ni njen rojstni kraj, ima Koper v njenem srcu posebno mesto. Sprehodi po njegovih ulicah jo vsakič znova navdušijo in pričarajo nove utrinke, z njimi pa tudi nove zgodbe.

Njen oče, Gildo Baruca je bil novinar, ki se je hkrati ukvarjal tudi s fotografijo in risanjem. Pri desetih letih je Mirelli podaril svoj fotoaparat kultne znamke Zenit in tako se je začelo njeno fotografiranje otrok Bošadrage. Seveda je šlo za črno-bele fotografije ujete na filmu, ki jih je takrat Mirella nosila razvijati k fotografu na koncu Župančičeve ulice v Kopru in nestrpno čakala, kaj se je izcimilo iz njenega ustvarjanja.

Mirella Baruca 

Kasneje je začela kupovati barvne filme in si od prijateljice spoposodila novejši fotoaparat. S fotografijo svojega sina Petra in njegove "sošolke" Petre je prvič zmagala na fotografskem natečaju in od znanega norveškega podjetja za nagrado prejela otroški stolček. Ravno prav, saj je takrat pričakovala svojega drugega sina, se spominja. 

Nato je družino večkrat fotografirala na počitnicah v Bovcu in se pridno prijavljala na natečaje žirovskega podjetja Alpina, na katerih je vedno zmagala.

Peter in Petra, fotografija s katero je zmagala na natečaju norveškega podjetja.

Kot pravi Mirella, je pri fotografiranju samouk, imela pa je to srečo, da se je že pri svoji prvi službi srečala z umetniki, od katerih je lahko pridobivala dragocene izkušnje in znanje. "V času svojega sodelovanja s Studiem Mak in Studiem Lan, sem spoznala fotografa Jako Jeraša in priznane umetnike - od pokojnega Borisa Benčiča, do Aleksija Kobala, oblikovalca Braneta Sinika, Franka Baruta in druge. V tej družbi se je kreativnost stopnjevala," pravi sogovornica.

Zdaj je njen glavni motiv središče Kopra. Čeprav so se v Koper iz Trsta preselili, ko je bilo Mirelli pet let, pravi, da je "najlepše mesto na svetu." Od tod tudi naslov tokratne razstave. "Tu je hodilo moje otroštvo," ob tem pove avtorica fotografij, ki so jo od nekdaj pritegnile stare koprske ulice, jo pa mesto tudi zdaj "vsakič znova preseneti".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Nina |  13 .10. 2020 ob  12: 27
Lepo