MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE JE SVETOVALNI SKUPINI PREDLAGALO TO: Ravnatelji ostali brez konkretnih odgovorov

Slovenija

Ravnatelji srednjih šol so od sestanka s predstavniki ministrstev pričakovali konkretne rešitve glede začetka novega šolskega leta. A teh, razen za dijake, ki bodo novo šolsko leto začeli s samotestiranjem, niso zasledili. Glede samotestiranja zaposlenih odločitve še ni, so pa v zvezi zadovoljni, ker so jim pristojni prišli naproti in prisluhnili.

Srednješolci bodo novo šolsko leto začeli s samotestiranjem, je bil rezultat današnjega ločenega sestanka ministrstva za izobraževanje, znanost in šport z ravnatelji srednjih šol, je po sestanku povedala predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al-Mansour.

"Upamo, da bodo odločevalci razmišljali pozitivno in tako kot dijakom omogočili tudi zaposlenim samotestiranje. Želimo namreč, da se tudi zaposleni samotestirajo, ne samo dijaki. Nimamo sredstev za plačevanje testov in predlagamo, da se gre na zaupanje. To naj bo odgovornost posameznika," pravi Al-Mansourjeva.

Za dijake bo samotestiranje najprej enkrat tedensko, v primeru poslabšanja epidemiološke slike pa bolj pogosto. Teste bodo prevzemali v lekarnah, je dejala in izrazila upanje, da bodo izenačeni vsi dijaki, ne glede na starost, kajti pomemben je status dijaka.

Na sestanku so po njenih besedah slišali tudi informacijo glede čistilcev zraka oziroma prezračevanja prostorov. Šole bodo morale, kot pravi, pripraviti načrt prezračevanja in tam, kjer čistilcev ni, bodo odpirali okna. "Pomembno je, da poskrbimo za redno menjavo zraka, kajti vemo, da se preko zraka širijo okužbe," je pojasnila.

Predstavljena jim je bila tudi trenutna epidemiološka slika v državi. "Vsi so se zavzeli za cepljenje dijakov in zaposlenih, kajti kot vemo, je to tisto, kar predstavlja trenutno varnost," je povedala. Tudi v primeru, če se cepljeni učitelj okuži, bo bolezen lažje prebolel, je dodala.

Preverjanje pogoja PCT za varno vstopanje v šolski prostor zaenkrat ne bo.

Srednješolski ravnatelji so s sestankom po navedbah Al-Mansourjeve zadovoljni, saj da so jim pristojni prisluhnili, a imajo pa še cel kup vprašanj. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec jim je, kot je poudarila, obljubil, da bodo odgovore dobili najkasneje naslednji teden, ko se s predstavniki pristojnih ministrstev srečajo na Brdu. Sestanki bodo potekali v ponedeljek, torek in sredo.

Tako ravnatelje med drugim zanima, kako bodo izvajali športno vzgojo, kako je z ostalimi udeleženci, ki prihajajo v šolski prostor, na primer pri izobraževanju odraslih. Zanima jih, kako bo s starši in strankami, za katere v šoli izvajajo storitve, kako bo s testiranjem dijakov, ki bodo na praktičnem pouku v zdravstvenih domovih, je še dodala ravnateljica Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad Ljubljana.

Kaj si želi minstrstvo za šolstvo?

Pristojni si želijo, da bi se šolsko leto začelo po modelu B, torej z učenci in dijaki pri pouku. Po modelu B se je sicer tudi končalo lansko šolo leto. "Želimo si, da bi bili vsi čim dlje v šoli. Prizadevali si bomo, da se šole ne bi zapirale, tudi če bo stanje slabše, bomo naredili vse, da bo šolski prostor odprt," je danes zagotovil Orehovec.

Spomnil je, da bo tudi v vzgoji in izobraževanju treba izpolnjevati pogoj PCT. Vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju je znova pozval k cepljenju, da bo lahko delo potekalo čim bolj fleksibilno in da bodo šole čim dlje odprte. "Kdor se ne bo cepil, se bo moral trikrat v tednu testirati," je ponovil.

Ministrstvo za izobraževanje je strokovni skupini za covid-19 predlagalo samotestiranje tudi za zaposlene v vzgoji in izobraževanju in ne le za osnovnošolce iz zadnjega triletja in dijake. "Vse je odvisno od vladne skupine, ki danes zaseda na Brdu pri Kranju. Če bodo to odobrili, bo delovni proces stekel veliko lažje," je dodal. Po besedah državnega sekretarja s to rešitvijo "nekako soglaša" tudi ministrstvo za zdravje. "Zagotoviti želimo zdravo učno okolje, da so otroci zdravi. Moramo zaupati učiteljem in ravnateljem, da bodo to varno okolje ustvarili," je dodal Orehovec.

Na vprašanje, kdo bo plačeval teste, je Orehovec ponovil, da bo to za zaposlene na plečih delodajalcev. Glede plačevanja testov polnoletnih dijakov pa je dejal, da upa, da bo za vse brezplačno.

Orehovec je danes poudaril pomen zaupanja v vzgoji in izobraževanju. "Moramo narediti korak naprej, si zaupati in ustvariti varno okolje," je odgovoril na vprašanje, kdo bo preverjal rezultate testov. Povedal je še, da so že pretekli mesec od Nacionalnega inštituta za javno zdravje dobili priporočila za šole. Vsaka šola mora zase pripraviti protokole prezračevanja, saj ima vsaka šola svoje specifike in splošna navodila ne bi bila primerna, je še dejal Orehovec. "Gre za to, da se izvaja naravno prezračevanje. Kjer imajo mehansko prezračevanje, pa na ta način," je dejal.

Na vprašanje, kako bo z maskami v šolah, je dejal, da vse ostaja enako kot doslej, ni pa znal odgovoriti na vprašanje, ali se lahko nenošenje mask sankcionira.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija