MINISTRSTVO DO ČETRTKA IZDALO 52.000 KARANTENSKIH ODLOČB: Upajo, da se jih bo čim več vrnilo iz Hrvaške še pred uvedbo karantene

Slovenija

Ministrstvo za zdravje je do četrtka izdalo 52.000 karantenskih odločb oziroma 1500 od ponedeljka do četrtka. Do ponedeljka so jih namreč izdali 50.500, so takrat sporočili. Na ministrstvu pravijo, da bodo delo po uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam prilagodili tako, da bo izdajanje odločb teklo čim hitreje.

Na ministrstvu ob tem upajo, da bo čim več državljanov upoštevalo poziv ministra za zdravje Tomaža Gantarja in se v domovino iz Hrvaške vrnilo še pred uvedbo karantene na meji. Ta bo začela veljati v ponedeljek opolnoči.

Na vprašanje, zakaj prihaja do zamud pri izdaji odločb, saj so nekateri odločbe dobili šele po treh tednih, torej teden dni po izreku karantene, na ministrstvu ne odgovarjajo neposredno. Kot pravijo, bi bilo treba za oceno, kakšen je povprečen čas izdaje odločbe v državi, pogledati vsako odločbo posebej. "Za odločbo na meji pa se v povprečju sicer porabi 12 do 14 minut," dodajajo.

Tomaž Gantar

Že v torek so na ministrstvu navedli, da skladno z zakonom o nalezljivih bolezni izdajo karantenske odločbe za vse osebe, za katere prejmejo predlog za odreditev karantene. Velik del odločb izdajo osebam na mejnem prehodu, ki prihajajo iz držav, za katere je obvezna karantena, del pa na predlog epidemiološke službe Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Slednja opravlja epidemiološko anketiranje potrjenih bolnikov s covidom-19 in obravnava tesne kontakte. To lahko traja tudi več dni, nato pa predlaga karanteno, ki traja 14 dni od zadnjega tesnega stika s potrjenim primerom, so zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  21 .08. 2020 ob  19: 44
Policija opaza porast stevila ilegalnih migracij med njimi zasledili tudi vecje stevilo slovencev :-)
Kanola |  21 .08. 2020 ob  18: 49
ni za plačat kredit, odvzem materjalnih dobrin, tip dela 30 let da gre na hrvaško se pokakat na plažni wc in zgublja čas na plaži... Dejmo se zresnit kaj tako dolgočasno vam je v življenju da ne najdete boljega za delat kot na hrvaško. In kaj je tam tako lepega? Nič. Bil 100x, mam najmanj 50 hrvaških kolegov in kolegic in vsi so v veliki depresiji kakšen tam folk in politiki živijo. Jaz bi jim še dal globo 10.000€ na glavo in odvzem vozniške. Trpel sem cel lajf zaštopano cesto, niti do pisarne , ne s kolegico domov ne nič... Vse samo zato da lahko greste na to vašo drago hrvaško, kjer se boste važili z vašimi materialnimi dobrinami, denarjem in boste našli 'dobro čko' in ženske 'princa na konju'... Klavrno , grozljivo, depresija totalno... In to so vse krivi hrvaški politiki, kakšne so to volitve ko 50% ljudi ne gre niti volit. Prepovedat Televizijo