MINISTER VIZJAK Z ISTRSKIMI ŽUPANI O DODATNEM VODNEM VIRU: "Če Istra ostane brez vode, bo žejna vsa Slovenija" (FOTO, VIDEO)

Koper

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak se je danes mudil v Kopru, kjer se je udeležil 10. redne koordinacije županov občin slovenske Istre. Na novinarski konferenci po srečanju je ponovil odločitev o izbiri Padeža za dodatni vodni vir za slovensko Istro. Tako bodo začeli z umeščanjem projekta v prostor, državni prostorski načrt zanj bi po njegovem lahko sprejeli do konca mandata te vlade.

Andrej Vizjak in Aleš Bržan

"Danes sem slišal številne argumente obalnih občin, javnih inštitucij, gospodarstva, tudi kmetijstva, kako potrebna je nemotena, stabilna in zanesljiva oskrba tega dela Slovenije z vodo. Pravzaprav ni bilo slišati niti kančka ali argumenta v smeri, da je bolj ali manj že vse poskrbljeno in da gre za umeten problem. Več kot očitno je čutiti, da gre za stvarni problem, pravzaprav sploh ni vprašanje, ali bo prišel, saj je že pred vrati, a ga številni, morebiti tudi danes, še ne vidijo," je dejal Andrej Vizjak.

"Prepričan sem, da moramo prenehati nadaljevati s študijami na študije, da se moramo odločiti in  smo se tudi že odločili, da je projekt pregrade in akumulacije Padež primeren za vodooskrbo in za stabilen vir in bomo v tem smislu tudi nadaljevali postopek, bo hkratni analizi tudi vseh ostalih variant, ki se ponujajo. Kajti prav je, da se argumentirano pogovorimo o čisto vsaki stvari in da na koncu ob potrditvi projekta zmagajo strokovni argumenti in čim manj čustva in frustracije," je na novinarski konferenci po koordinaciji županov poudaril minister.

Kot je priznal minister, pri vsakem tovrstne projektu trčijo na različne interese in potrebe, vendar je treba imeti v mislih tudi ustavno pravico prebivalcev Istre do pitne vode in vprašanje solidarnosti.

Od leve k desni: Andrej Vizjak, Aleš Bržan, Danilo Markočič, Đenio Zadković

Vizjak pričakuje sprejem prostorskega načrta do konca mandata

"Verjamem, da bomo dosegli širše soglasje okoli tega projekta tudi na račun argumentirane, strokovne diskusije v okviru postopka priprave državnega prostorskega načrta in novelacije številnih podatkov, ki so potrebni, da pridemo zadevi res do dna." Poudaril je še, da mora ta projekt ponuditi dodano vrednost tudi kraškim občinam v smislu stabilnejše in zanesljivejše oskrbe s pitno vodo. "Čaka nas zahtevna pot, da pridemo do uskladitve tega projekta."

Pri pripravi projekta bodo sledili vsem potrebnim proceduram, vključili javnost ter izvedli celovito presojo vplivov na okolje, vendar bodo to po ministrovih besedah naredili "učinkovito in hitro". Prav tako računajo na pridobitev sredstev iz prihodnjega večletnega proračunskega obdobja EU. Vizjak ni želel napovedovati točnih rokov, je pa izrazil pričakovanje, da bo državni prostorski načrt možno sprejeti do konca mandata te vlade.

Gregor Strmčnik in Andrej Vizjak

"Vodni vir je vprašanje nacionalne varnosti"

Gostitelj današnjega srečanja, koprski župan Aleš Bržan, je dejal, da "vodni vir ni samo vprašanje interesa posameznih občin, ampak vprašanje nacionalne varnosti. Ni namreč vprašanje, ali se lahko zgodi, da bo zmanjkalo pitne vode v gospodinjstvih in gospodarstvu slovenske Istre; vprašanje je, kdaj je bo zmanjkalo oziroma do kdaj nam bo uspevalo krpati naše potrebe po pitni vodi s pomočjo tuje države (Hrvaške, op. a.) in iz različnih nezanesljivih in komercialnih virov."

Bržan je ob tem dodal, da "slovenska Istra ne želi in ne potrebuje neke posebne obravnave, zahteva le vodo, ki je nima dovolj. In je nima, jasno, od kod vzeti in je ne bo imela od kod vzeti vse dokler se ta investicija v nov vodni vir ne zaključi." Na Krasu po njegovih besedah potrebujejo predvsem investicije v vodovodno omrežje oz. njegovo obnovo, kar je sicer potrebna naložba, "a je ne gre primerjati z investicijo v vodni vir za regijo, ki vode nima".

Bržan: "Če Istra ostane brez vode, bo žejna vsa Slovenija"

"Tega problema občine ne moremo rešiti, mora ga rešiti država," je bil jasen. V začaranem krogu iskanja rešitev smo se vrteli desetletja, "eno rešitev je bilo treba izbrati in veseli smo, da je ministrstvo izbralo rešitev, ki jo predlaga stroka. Vodni vir je določen na podlagi projekta, ki ga je izdelala Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, Katedra za splošno hidrotehniko, ne ministrstvo, ne politika, ampak stroka," je dejal.

Ob tem je Bržan poudaril tudi, da bi bila brez vode gospodarska škoda lahko milijardna, prizadeta pa ne bi bila le Istra: "Zavedati se moramo, da če Istra ostane brez vode, bo žejna vsa Slovenija."

"Če ostane Istra brez vode, bo žejna cela Slovenija!"

Na današnji koordinaciji županov slovenske Istre se nam je pridružili minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak. Skupaj s predstavniki našega gospodarstva smo obravnavali problematiko vodooskrbe slovenske Istre in pozdravili odločitev ministrstva za ureditev dodatnega vodnega vira na zajetju Padež.????????

Posted by Aleš Bržan on Tuesday, July 7, 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fošina |  07 .07. 2020 ob  21: 32
Si nisem mislil, da bom poslušal 9 minut nakladanja, pa kar sem. Je dobro povedal Bržan. Bolj jasno kot tako, se skoraj ne da. 16 let smo imeli župana, ki je tolkel z roko po mizi in ni dosegel nič glede vode. Nekaj je sanjal o razsoljevanju morja. Kot da smo Združeni arabski emirati, ki lahko plačajo več za vodo kot za bencin.
Tom |  07 .07. 2020 ob  21: 11
-4
V bistvu ti 3 1 župani res samo govorijo in nakladajo, do sedaj pa razen zdrah in kakice v svojem mandatu niso naredili nič. Kar tako naprej.
vseved |  07 .07. 2020 ob  16: 13
Mi te vode ne bomo pili še 100 let.!!!
frikofrkic |  07 .07. 2020 ob  15: 37
Bravo! Vse kaže, da je današnja politika učinkovitejša od prejšnjih.