MINISTER VIZJAK POD DROBNOGLEDOM ATVP: Spomladi kupil delnice Petrola, zdaj prišla liberalizacija cen goriva

Slovenija

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak se je zaradi spomladanskega nakupa večje količine delnic Petrola znašel pod drobnogledom ATVP. Ta je uvedla nadzorni postopek zaradi suma zlorabe notranjih informacij, potem ko se je vlada odločila popolnoma liberalizirati cene naftnih derivatov, to pa bi lahko pomembno vplivalo na poslovanje Petrola.

Kot so že v začetku meseca poročale Finance, je okoljski minister od marca letos kupil 415 delnic Petrola, ki so bile ob nakupu vredne 120.000 evrov. Največ jih je kupil konec maja. Za ta namen je po navedbah časnika najel tudi posojilo. Že pred prevzemom ministrske funkcije je imel v lasti nekaj več kot 80 delnic Petrola. "Nakup delnic družbe Petrol sem ocenil kot priložnost za dobro naložbo, saj je borzni tečaj v času epidemije drastično upadel," je v začetku meseca pojasnil Vizjak.

Toda vlada je v sredo sprejela odločitev o popolni liberalizaciji cen naftnih derivatov, nova ureditev bo začela veljati z oktobrom. Odločitev lahko bistveno vpliva na poslovanje Petrola in s tem gibanje cene delnice. Vpliv na poslovanje Petrola imajo tudi okoljski standardi, ki jih oblikujejo in določajo prav na okoljskem ministrstvu, ki ga vodi Vizjak.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je zaradi suma zlorabe notranjih informacij uvedla postopek zoper Vizjaka. Podrobnih informacij v zvezi s tem sicer regulator kapitalskega trga ne razkriva.

Prijavo v zvezi s tem so po pisanju Financ danes prejeli tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije. Ta doslej postopka ni uvedla, ker nimajo podatkov, ki bi kazali na sum kršitev nasprotja interesov v konkretnem primeru, bodo pa v teh zadevi uvedli predhodni preizkus.

Vizjak je za časnik Večer danes pojasnil, da je dolgoletni delničar v Petrolu, prve delnice je namreč kupil že pred 25 leti, saj ocenjuje, da gre za perspektivno podjetje. "Letos spomladi so cene delnic padle, zato sem ocenil, da je to dober čas za nakup in takrat o deregulaciji cen pogonskih goriv ni govoril še nihče," je pojasnil.

Dodal je še, da pri tem predlogu ni sodeloval. "Gradivo je pripravilo gospodarsko ministrstvo, sodelovalo je tudi ministrstvo za finance. Jaz v to nisem bil vključen. Da mene vlečete v to zgodbo, se mi zdi nesprejemljivo in ustvarjanje konstrukta," je še dejal v odzivu za Večer.

Zaradi odločitve o sprostitvi trga naftnih derivatov se je danes precej podražila delnica Petrola. Njen tečaj je trgovanje sklenil pri 320 evrov, kar je dobrih šest odstotkov več kot ob koncu sredinega trgovanja.

Postopka ATVP je Vizjak, ki, kot pravi, vseskozi kupuje delnice slovenskih podjetij, za katere ocenjuje, da so dobra, vesel. "Vesel sem sleherne preiskave, da se ugotovi, kaj je prav," je dejal in dodal, da je pripravljen prevzeti odgovornost, če se bo izkazalo, da je z njegovim dejanjem karkoli narobe.

Zaradi odločitve o sprostitvi trga naftnih derivatov se je danes precej podražila delnica Petrola. Njen tečaj je trgovanje sklenil pri 320 evrov, kar je dobrih šest odstotkov več kot ob koncu sredinega trgovanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
angel |  24 .09. 2020 ob  20: 13
ŠOUP največji delničar v Petrolu!
vseved |  24 .09. 2020 ob  18: 50
SDS ; NSI; SMC; DESUS ; SNS lopovska združba ki je v pol leta pokradla več kot komunisti v 60 letih