MINISTER PODGORŠEK ZAJTRKOVAL S KOPRSKIMI OSNOVNOŠOLCI: Na mizah je bil kruh, maslo, med, mleko in jabolka (FOTO)

Koper

Danes je po slovenskih šolah in vrtcih potekal tradicionalni slovenski zajtrk, na mizah je bil kruh, maslo, med, mleko in jabolka, vse domačega izvora. Kmetijski minister Jože Podgoršek, ki je zajtrkoval z otroki na Osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru, je ob tem izpostavil pomen lokalno pridelane hrane.

Slovenski tradicionalni zajtrk, ki je bil zaradi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 namesto v novembru lani, ko so bile šole in vrtci zaprti, izveden danes, je po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zelo pomemben dan in dogodek za vse.

"S tem tudi otrokom predstavimo razloge in pomen poseganja po lokalni hrani, da se učijo, da hrana ne zraste na trgovskih policah, da je uživanje zajtrka pomemben del zdravega načina življenja,", je, kot so sporočili z ministrstva, dejal Podgoršek.

Zajtrk mora biti po njegovi oceni pomemben del naših prehranskih navad, zdravega načina prehranjevanja. "Z nakupom lokalnih pridelkov najmlajše učimo, da je treba posegati po hrani iz lokalnega okolja; s tem skrbimo za podeželje, za kmetijstvo. Zato je ta dan praznik slovenske hrane in ga veselo praznujmo," je še dejal minister.

Letos je zajtrk potekal 10 leto zapored, tokrat z geslom Zajtrk z medom - super dan! Tradicionalni slovenski zajtrk sicer poteka na dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru. Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno najširšo javnost o pomenu zajtrka kot pomembnega obroka v okviru naših prehranjevalnih navad.

Zajtrka z najmlajšimi v šoli sta se danes udeležila tudi državna sekretarja Aleš Irgolič in Anton Harej. Irgolič je obiskal Osnovno šolo Sveta Ana v Slovenskih goricah, kjer je poleg pomena lokalne hrane izpostavil, da je "letos tudi mednarodno leto sadja in zelenjave, zato velja letos še dodatno opozorilo - zajtrk s sadjem super dan". Harej pa je med drugim na zajtrku na Osnovni šoli Dornberk otroke spodbudil, naj jedo zajtrk vsak dan in da naj bo ta, če se le da, sestavljen iz slovenskih lokalnih jedi.

Sporočilu o pomenu zajtrka so prek video nagovorov mladim in drugim javnostim ob današnjem tradicionalnem slovenskem zajtrku posredovali nekateri ministri in predstavniki sodelujočih organizacij.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki je davi med zajtrkom obiskala otroke v ljubljanskem vrtcu Ledina, je v nagovoru dejala, da je zdrav zajtrk začetek vsakega dobrega dneva, pri tem pa je posebej izpostavila jabolko. Da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva in hkrati eden od najpomembnejših ukrepov za ohranjanje zdravja, je poudaril tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak pa je izpostavil pomen lokalno pridelane hrane in posebej tudi vlogo čebel in drugih opraševalcev, ki po njegovih besedah niso pomembni samo v pridelavi hrane, temveč predvsem pri ohranjanju biotske raznovrstnosti.

Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je Čebelarska zveza Slovenije, pri njem pa sodeluje več ministrstev in ustanov s področja kmetijstva, šolstva in gospodarstva. Otrokom so se v šolah in vrtcih pridružili tudi čebelarji, ki so osveščali o pomenu čebel in čebelarstva za pridelavo hrane ter o pomenu ohranjanja čistega okolja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija