MINISTER FAKIN: "Izolska bolnišnica je lahko zgled drugim"

Izola

Na obisku v bolnišnici Izola je bil v petek minister za zdravje Samo Fakin, ki se je ob tem seznanil z delom sanacijskega odbora in si ogledal bolnišnico. V izjavi je Fakin povedal, da je videno vse kaj drugega, kar je videl pred desetimi leti, in da je po organizaciji in dobrem delu lahko izolska zgled marsikateri drugi slovenski bolnišnici.

"Lahko rečem, da je bolnišnica daleč od sanacije in da je lahko v organizacijskem delu vzor ostalim v Sloveniji, tudi finančnih težav nima, urgenca deluje tako, kot je potrebno. Upam, da bodo dobre prakse prenašali tudi drugam po Sloveniji," je dejal Fakin. Izpostavil je tudi vodstveno ekipo bolnišnice, ki nenehno skrbi za izboljševanje procesov. "Vodstva ostalih bolnišnic že prihajajo v Izolo, kjer si ogledujejo delo v njihovih specialističnih ambulantah in organizacijo, nekateri so jih deloma že kopirali s prilagoditvami na potrebe svoje bolnišnice," je še poudaril minister za zdravje.

Direktor Bolnišnice Izola Radivoj Nardin je povedal, da so veseli tega, da je ministrstvo za zdravje prepoznalo trud, ki ga vlagajo v boljše delo in poslovanje. "To ni prišlo čez noč, pot je bila težka, vendar se jo je splačalo prehoditi. To, kar danes počnemo, je res dobro za zaposlene, dobro za državo, predvsem pa odlično za paciente," je dejal Nardin.

Pomembna pridobitev bo tudi dokončna ureditev okolice s krožiščem

Ob tem je že napovedal nekatere novosti in pridobitve v prihodnjem letu. Takoj v začetku leta bo v celoti dokončan nov endoskopski center, delovati bo začela nova gama kamera, začeli bodo z urejanjem novih prostorov za hemodializo, pomembna pridobitev bo tudi dokončna ureditev okolice s krožiščem. Del denarja za različne investicije je dodalo tudi ministrstvo za zdravje, večino pa so morali, tako Nardin, najti sami.

Kot je še povedal, je imela izolska bolnišnica pred štirimi leti in pol, ko je prevzel njeno vodenje, 16 milijonov evrov izgube in za devet milijonov neplačanih računov. Sedaj poravnavajo račune tekoče, izguba pa znaša le še 1,2 milijona evrov in jo bodo skozi sanacijski program tudi poplačali, je napovedal.

Izolska bolnišnica izvaja sanacijski program

"Izolska bolnišnica je bila tedaj tako na tleh, da se nižje ni dalo, in pripravljenost za spremembe s strani vseh zaposlenih je bila tako velika, da je do teh sprememb lahko tudi prišlo," je še poudaril direktor izolske bolnišnice.

Izolska bolnišnica izvaja sanacijski program v okviru načrtovanega in odobrenega programa, pa je povedal predsednik sanacijskega odbora Mirko Stopar. Zato nekih posebnih dodatnih ukrepov zaradi nerealizacije zaenkrat ne predvidevajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Komunisti, povsod so |  10 .12. 2018 ob  15: 15
Ne le v Sloveniji, zgled je tudi za bolnišnice na Kosovu, od koder prihaja dober del pacientov. Pohvalno, dober glas se širi v deveto vas! p.s. kaj mi pomaga bolnišnica če ne moreš do uslug, že zaradi čakalnih dob, če pa imaš kompleksno težavo ali si npr. PRO športnik, potem moraš itak v tujino, če imaš denar seveda