MILAN KREK POSTAL NOVI DIREKTOR NIJZ: "Najbolj se bojim kresovanj. En sam prvomajski žur lahko pripelje do katastrofe"

Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je na današnji seji za novega direktorja izbral Milana Kreka, ki je doslej vodil koprsko izpostavo zavoda. Kot je povedal predsednik sveta Rok Tavčar, jih je Krek v današnji obširni predstavitvi prepričal.

Soglasje k imenovanju direktorja NIJZ mora dati še vlada, je spomnil Tavčar. Na razpis se je poleg Kreka prijavil tudi mikrobiolog z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Gorazd Pretnar.

Krek, ki je pred leti vodil vladni urad za droge, se je v zadnjih tednih večkrat pojavil na vladnih novinarskih konferencah, namenjenih predstavitvi aktualnih podatkov o epidemiji covida-19. S tem je tudi spodbudil ugibanja, da bi lahko prevzel vodenje NIJZ. Sam sicer do zadnjega ni želel potrditi ali zanikati, da se je prijavil.

Novega direktorja NIJZ iščejo po tistem, ko je marca s položaja odstopila Nina Pirnat. Od takrat je inštitut kot v. d. direktorja vodil Ivan Eržen. Slednji se je konec marca kritično odzval do zaostrovanja omejevalnih ukrepov za boj proti novemu koronavirusu, za katere se je odločila vlada, zato se je ugibalo, da bi svet zavoda utegnil Eržena razrešiti. A je svet, katerega člane je vlada nedavno zamenjala, nato napovedal razpis za imenovanje direktorja s polnimi pooblastili. Minister za zdravje Tomaž Gantar je pred dobrim tednom dejal, da naj se Eržen ne bi prijavil.

Nekateri vodilni politiki, vključno z Gantarjem, so bili v prejšnjih tednih večkrat kritičnih do NIJZ, saj da je napačno ocenil položaj glede novega koronavirusa, s tem pa da je Slovenija tudi zamudila ključno obdobje, ko bi lahko ukrepali prej. Soglasje h Krekovemu imenovanju mora dati še vlada. Krek je poudaril, da dokler ne bo potrjen, ni smiselno razpravljati o njegovi viziji vodenja NIJZ.

Krek: Podvojitev števila okuženih lahko pripišemo velikonočnemu neupoštevanju priporočil

V Sloveniji je bilo v petek potrjenih 15 novih okužb s covidom-19, kar je enkrat več kot v četrtek. Milan Krek je ob tem opozoril, da poskok kaže na to, da ljudje pred veliko nočjo niso upoštevali omejitev. Kritičen je tudi do politike, ki da bi se morala v teh kriznih časih poenotiti v skupnemu cilju preprečiti veliko škodo zaradi koronavirusa. Novi direktor NIJZ je opozoril, da če ljudje ne bodo več spoštovali omejitev, bomo to čez 14 dni spet videli v podatkih o številu okuženih. Tako kot se na petkovih podatkih vidi, kaj se je dogajalo pred 14 dnevi, ob veliki noči.

"Najbolj se bojim kresovanj. En sam prvomajski žur lahko pripelje do katastrofe. Dovolj je, da tja pride en okuženi z novim koronavirusom, pa bo bomo v roku 14 dni imeli po 50 novo okuženih dnevno," je izpostavil. V zadnjih dneh se množi nezadovoljstvo v javnosti, ker vlada vztraja pri mnogih omejitvah, zelo veliko kritik je na račun tega, da je še naprej prepovedano prehajanje med občinami. Tudi Krek vztraja, da so prepovedi javnega druženja in gibanja med občinami nujne.

Kot je pojasnil, je postopno sproščanje ukrepov nujno, da lahko stroka oceni učinek, ki ga ima sprostitev posameznega ukrepa na zdravstveno sliko v državi. "Vpliv sprostitve nekega omejevalnega ukrepa ne sme iti čez kapaciteto zdravstva. Sproščati moramo tako, da zdravstva ne preobremenimo," je pojasnil Krek.

"Če želimo, da gre epidemija navzdol, moramo priti pod tako število na novo okuženih, ki bo manjše od enega odstotka vseh okuženih. Nekaj dni nam je to že uspelo, a danes smo spet nad tem odstotkom. Ljudje narobe razumejo," je opozoril.

"Ob relativno nizkem številu novih primerov okužbe s covidom-19 na dan bi potrebovali okoli 40 bolniških postelj in 10 intenzivnih postelj dnevno za te bolnike. Če pa se te številke dvignejo, bomo z bolniki z novim koronavirusom zasedli tudi postelje kirurgije in ostalih strok," je pojasnil Krek in opomnil, da je treba spet zagnati ostale zdravstvene programe. Ko se bo to zgodilo, pa bo v zdravstvu tudi manj kadra za delo s covid-19 bolniki.

Po njegovem prepričanju bo nizko število novih okuženih vplivalo tudi na turizem. Orisal je, da če bo Slovenija imela le po pet novih primerov okužbe na dan, bo to za turizem velika spodbuda, saj se bodo tudi tujci v trenutnih časih raje odločili za državo z zelo nizkim številom okužb.

Zato bodo morali ljudje sprejeti samozaščitno obnašanje, je opozoril Krek. "Ljudje morajo sprejeti umivanje in razkuževanje rok, nošenje maske v javnosti ter pozdravljanje brez rokovanja. Le če bomo vsi spoštovali zapovedana pravila, bo epidemija ostala obvladljiva. Na tak način bomo v petih letih prekužili celotno prebivalstvo in imeli relativno malo mrtvih," je pojasnil.

Kritičen je bil do dela politike. Kot je pojasnil, pričakuje, da bo slovenska politika postala zrela in dojela, da zdaj ni čas za igrice. "Zdaj je treba delati za skupno dobro," je še opozoril.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  28 .04. 2020 ob  08: 21
kaj ni rekel, da gre v penzijojQuery11230794729422493702_1588054546994??? odličen sstrokoven kader izbira vlada na vsseh področjih.....
Kolibri123 |  27 .04. 2020 ob  21: 36
Da je velikonočno rajanje povzročilo povišanje okužb, ta je pa bosa. Tudi z inkubacijskim časom nekaj ne štima. Bo bolj pravilno, da so verjetno povzročili povišanje števila okuženi Pahor in ministri na bližnjem druženju brez mask in golih rok na izletu ob Kolpi. Strokovnjak za javno zdravje pa si takih izjav na počez posplošenih ne bi smel privoščiti.
Tiramola  |  27 .04. 2020 ob  16: 41
Preden pride do sproščanja ukrepov, državljani potrebujemon;
1. Več zaščitnih sredstev ,da lahko normalno delamo (primerne cene teh sredstev in dostopnost povsod ne samo v lekarnah)
2.trgovci serviserji in gostinci naj se organizirajo tako, da nam ponudijo tudi varne usluge
3. Javne tv in radio mediji dnevno nekaj urno stalno obveščajo kako ravnati v vsakdanjem in medsebojnim stikom
4. V šolah skrčiti kakšno brezvezno uro in predavati mladim o tej pandemiji in obnašanju.
5.policajem, in redarjem večja pooblastila
6.Pomagati ostarelim,invalidom in bolnim, ker oni potrebujejo pomoč
7.kaznovati vojne dobičkarje po hitrem postopku
8. ITD........
NE KUPOVATI KITAJSKIH IZDELKOV.

SPROŠČANJA UKREPOV BO VESEL TUDI KITAJSKI VIRUS.
I know |  26 .04. 2020 ob  08: 23
Milan, pejdi raje delit metadon. Za to si dovolj dober in daleč od profesionalca. Ti bi se šel politika? Pa Janeza pozdravi.
ojoj |  25 .04. 2020 ob  21: 59
Ma kaj on je gasilec? Najbolj se bojim kresovanj. En sam prvomajski žur lahko pripelje do katastrofe ( požar ). Kot je napisal Tom niti P od profesionalca.
Cel svet ve cemu služi ta kao Covid-19 njega skrbi kres, svasta kam smo prisli.
Tom |  25 .04. 2020 ob  20: 21
20
Spoštovani g.Krek, na nacionalki ste izjavili, da ste profesionalci! Stroka vam sporoča, da niste niti črka P od profesionalcev, zgolj p od podložnost trenutni oblasti! za lastno korist!
td |  25 .04. 2020 ob  19: 03
19
Super, zdaj bodo covid-19 začeli zdravit verjetno z metadonom. A je še kakšna stvar, ki jo ni uspela sedanja vlada kiksnit?