"MI VSI SMO PALMA BERTA": Pretanjena, elegantno izpeljana kritika današnjega časa, namenjena vsem generacijam

Koper

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja so včeraj na vrtu knjige v okviru projekta Primorci beremo, gostili dve izjemni ženski. Vsestransko umetnico Patricijo Sosič Kobal in direktorico Knjižnice Izola Marino Hrs, ki sta predstavili knjigo, ki jo lahko beremo na nešteto načinov. Skupaj so odkrili nove razsežnosti in pomene knjige Palma Berta.

Palma Berta je ena tistih knjig, ki jih prebereš v eni sapi in ko jo zapreš, ne roma na polico, kjer ji nato družbo dela le še prah, je knjiga, ki spodbudi kritično mišljenje in jo znova in znova vzamemo v roke. Lahko jo namreč beremo kot pravljico, basen, knjigo, ki ekološko ozavešča, politično satiro, ki bi jo lahko postavili v katero koli okolje, humoresko, neprekinjeni boj za preživetje in vsekakor kot odlično kritiko časa, v katerem živimo.

Kot je Patricija zaupala, se je v vsak lik poglobila in raziskala vse posebnosti živalskega in rastlinskega sveta, v katerega je elegantno in na izjemno komičen način vpeljala človeške karakteristike. Prav tako je izbirala imena, ki so značilna za okolje, v katerem živimo in ob pisanju zgodbe neznansko uživala, saj so se ji ideje navadno porodile prav zunaj, med ljudmi, ko je opazovala dogajanje okrog sebe.

Objavil/a Patricija Sosič Kobal dne Petek, 27. avgust 2021

Knjiga je kot že omenjeno pretanjena in elegantno izpeljana kritika današnjega časa. Palma Berta je namreč palma, ki lahko predstavlja vsakega od nas, saj se sooča tako z zunanjimi vplivi kot lastnimi notranjimi boji. Avtorica namreč v sicer prikupno zgodbo na graciozen način skrije življenjske modrosti, ki pričajo o krutosti človeka do narave in do samega sebe.

Kot zanimivost so izpostavili, da je glavna spodbuda za nastanek knjige prišla, ko je Patricija obiskovala študijski krožek Drevesa pripovedujejo v izolski knjižnici, ki je knjigo tudi izdala in založila. Tako je direktorica Knjižnice Izola včeraj s pomočjo lončnic, ki sta proizvajali glasbo, prikazala, kako zelo pomembno je, da smo do rastlin in okolja prijazni. S pomočjo majhnega sintesiserja namreč lahko spreminjamo elekromagnetne impulze rastline, v nam razumljivo glasbo.

Posebnost knjige Palma Berta pa je zagotovo ta, da jo lahko berejo vse generacije in ob njej uživajo, se pogovarjajo in ozaveščajo.