MESTNO JEDRO PIRANA UMIRA TUDI Z VIDIKA VZDRŽEVANJA: "Tlak je v zelo slabem stanju, obnove v preteklih desetletjih pa so bile nekakovostne"

Piran

S petdnevno delavnico se je v ponedeljek v Piranu začel projekt za obnovo kamnitega tlaka v zgodovinskem jedru mesta Kamnita preproga. Z njim želijo poleg vzorca za celovito obnovo starega jedra doseči tudi revitalizacijo samega mesta, je pojasnila Romana Kačič iz zavoda Abakkum.

Kot je ob uvodu v celotedensko delavnico poudarila direktorica zavoda Abakkum Romana Kačič, mestno jedro Pirana umira tudi z vidika vzdrževanja dediščine. Tlak je v zelo slabem stanju, obnove v preteklih desetletjih pa so bile nekakovostne in so "fizični dokaz našega dosedanjega neznanja, kaj v starem mestu se lahko ali ne in kako naj se naredi".

Tekom projekta bodo tako izdelali digitalno karto, na kateri bodo popisali stanje tlaka v vsaki ulici, kar bo kasneje služilo smiselni in celoviti obnovi, ki bo potekala v dogovoru s stroko, domačini in obiskovalci Pirana. Konkretno bodo v okviru projekta na delu Istrske ulice pripravili vzorec prihodnjega načina obnove tlaka. S tem bodo dobili postavke, metodo dela in časovnico za samo obnovo mestnega tlaka, je še navedla Romana Kačič. Med drugim bodo izdali tudi štirijezično brošuro o dediščini kamna v besedi in sliki.

Projekt je sicer večplasten in je poleg revitalizaciji ulic in kamna namenjen tudi doseganju višje kakovosti okolja, ohranjanju kulturne dediščine ter nenazadnje novim vsebinam in novim delovnim mestom. Petdnevna delavnica bo zajela predavanja, pripravljalna dela in strokovni ekskurziji do dveh istrskih kamnolomov.

Projekt Kamnita preproga se sicer sofinancira iz Interreg programa Adrion, v njem pa sodelujejo tako lokalna skupnost kot zavodi in predstavniki gospodarstva, od piranske občine ter fakultet za humanistične študije in za turizem do Združenja zgodovinskih mest Slovenije in Turističnega združenja Portorož.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  15 .05. 2019 ob  12: 55
Glup narod pa volit goveda...samo zapravljajte vaš čas za to nesnago
ManofSteel |  15 .05. 2019 ob  12: 54
Tujcu piše kazen za nepravilno parkiranje...s tem samo folku meče pesek v oči. Saj položnica nikoli ne doleti tujca v to ste lahko prepričani 100%. Preverjeno !! Redarji so postavljeni samo z enim namenom. Oklestit domačina oz. Slovenca. Tujcu ne morejo nič, ker nimajo pooblastila...ja gospoda moja vračamo se v čas, ko so Angleži invazirali Škote...davki, davki in davki. Kaj hočete še La Primanoctes z novoporočenko ?
ManofSteel |  15 .05. 2019 ob  12: 48
V Piranu je še dober. V Izoli si polomiš glede na to v kakem stanju je tlak. Ampak nobeden se ne sekira...še kamioni parkirajo v ulicah...a tlak narejen za vprežna vozila. Kaj imajo v glavi na občini mi ni jasno. Vsekakor ni videt veliko v tistih glavah. Redarji kaznujejo vozila, ki so nepravilno parkirana na določenih lokacijah kjer roko na srce ne ovira nikogar. Ko pa smr.adi zaparkirajo vhod v teh starih ulicah...redarjev pa od nikoder. To že od nekdaj vemo, da redarji so postavljeni le zgolj z enim namenom. Pokasirat ne glede nato ali je moralno sporo ali ne. Važno je, da pri cerkvi sv. Mavra ob nedeljah, ko je maša redarji štrajkajo. Parkinga pa pri delamarisu za izvoz...ampak go.veda mora parkirat na označenih lokacijah za prebivalce. Mi pa plačujemo "njihov" parking in položnico zaradi nepravilnega parkiranja, ker je pač redar prišel 30 min po maši. Ušivci smr.dljivi