MESSNERJU ČRTALI REKORD IZ GUINNESSOVE KNJIGE: Da je prvi na svetu osvojil vse osemtisočake, naj ne bi držalo

Svet

Italijanski alpinist Reinhold Messner, svetovno znan po svojih osupljivih podvigih, je bil odstranjen iz Guinnessove knjige rekordov kot prvi človek na svetu, ki je osvojil vseh 14 osemtisočakov. Njegov rekord je zdaj v lasti Američana Edmunda Viestursa.

Nepričakovana odločitev se je pojavila kot posledica trditev nemškega amaterskega himalajskega kronista, Eberharda Jurgalskega, da Messner in njegov soplezalec Hans Kammerlander leta 1985 nista stopila na vrh Anapurne. Odločitev je izzvala presenečenje in nezadovoljstvo pri Messnerju, ki je bil ogorčen.

SnowBrains poroča, da so Messnerju odvzeli dva zapisa iz Guinnessove knjige svetovnih rekordov zaradi omenjenih trditev, da nikoli ni dosegel pravega vrha Anapurne. Messner že desetletja uživa ugled prvega človeka, ki je osvojil vseh 14 osemtisočakov, ne da bi pri tem uporabil dodaten kisik. "To so neumnosti, ne gre za strokovnjaka, gre zgolj za to, da je zamešal goro, seveda sva osvojila vrh Anapurne," je v pogovoru za Anso povedal 79-letni Messner, ki je velik prijatelj Slovenije in slovenskih alpinistov.

Messner je dodal: "Nikoli nisem zahteval nobenega rekorda, zato mi ga ne morejo vzeti. Poleg tega se gore spreminjajo. Minilo je skoraj 40 let. Če je kdo plezal na Anapurno, sva bila to zagotovo jaz in Hans." Messner je poudaril, da himalajski alpinizem in alpinizem nista športa, zato ni tekmovanj ali zmagovalcev.

Trenutni nosilec svetovnega rekorda v Guinnessovi knjigi rekordov je Viesturs, ki je med letoma 1989 in 2005 osvojil vse osemtisočake. Kammerlander je odločitev komentiral z besedami: "Tako se uničuje alpinizem." Dodal je, da je razprava o tem, ali sta z Messnerjem osvojila pravi vrh Anapurne ali ne, smešna.

Jurgalskejeve trditve temeljijo na ocenah fotografij, posnetih na vrhu, in osebnih pripovedih drugih plezalcev. "Dosežke je treba obravnavati na enak način, kot pri maratoncih, ki morajo preteči celotno razdaljo 42,195 km. Enako velja tudi za alpinistične podvige," so dejali Predstavniki Guinnessovega združenja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija