MESNEGA VELIKANA NI VEČ, SO PA ŠE KAZENSKI POSTOPKI: Kako je Mip "pokasiral" 2 mio od države, hčerinska družba pa stečaj

Kronika

Na mariborskem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje nekdanjima vodilnima v družbi Mip Marku Volku in Martinu Kovaču ter nekdanjemu direktorju Prašičereje Podgrad Ivanu Mlinariču zaradi domnevne zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti. Kot priče so zaslišali nekdanje uslužbence Zavoda RS za blagovne rezerve in vpletenih podjetij.

Nekdanja vodilna v družbi Mip Marko Volk in Martin Kovač sta že pred tem zanikala očitke o domnevnem napeljevanju Ivana Mlinariča k zlorabi položaja in posledično oškodovanju družbe Prašičereja Podgrad. Krivdo je zavrnil tudi slednji.

Po navedbah iz obtožnice naj bi Volk in Kovač napeljala Mlinariča, da je sklenil za svoje podjetje škodljiv posel. Po njem naj bi Prašičereja Podgrad, ki je bila del skupine Mip, prevzela dolžnosti hlevljenja živali, za kar je Mip prejel od Zavoda RS za blagovne rezerve okoli dva milijona evrov, Prašičereja Podgrad pa je ostala brez tega denarja in šla v stečaj.

Tedanji direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Sašo Jevšnik je na današnjem pričanju pojasnil, da so partnerje vedno iskali prek javnih razpisov, kjer so izbrali najugodnejšega ponudnika. Pogodbo z Mipom oziroma Pomurko je leta 2007 podpisal, po predhodnem soglasju ministrstva za gospodarstvo, ni pa osebno sodeloval v njenem sklepanju. Prav tako ni vedel, če je posel vključeval podizvajalce, v vsakem primeru pa njihovo plačilo ne bi bilo stvar zavoda za blagovne rezerve, temveč partnerja, s katerim je zavod podpisal pogodbo, je povedal.

Nekdanja vodja sektorja za državne blagovne rezerve v omenjenem zavodu Alojzija Sever je nadalje pojasnila, da so z Mipom najprej sklenili pogodbo za zagotavljanje zalog govedine, kasneje pa so del zalog preoblikovali v svinjino. Odločitev za to naj bi bila sprejeta potem, ko jih je Mip obvestil, da ima zaradi bolezni modrega jezika pri dobavitelju na Češkem težave z zagotavljanjem zadostnega števila govedi.

Takrat se je v sodelovanje z zavodom za blagovne rezerve vključila Prašičereja Podgrad. Konkretnih stikov sicer s Prašičerejo Podgrad na zavodu niso imeli, ampak so pogovori vedno tekli prek Mipa oziroma Pomurke, ki je bila del omenjene primorske skupine.

Občasni nadzori po besedah omenjene priče niso pokazali kakšnih nepravilnosti, zato je bilo za zavod presenečenje, ko so od Prašičereje Podgrad prejeli obvestilo, da nimajo hrane za prašiče. Zavod je takrat prevzel okoli 70 odstotkov od dogovorjenega števila živali, ostalo pa je terjal v stečajnem postopku.

Več prič je danes potrdilo, da je bil glavni v teh pogovorih koordinator skupine Vojteh Volk, medtem ko sta pogodbe z zavodom za blagovne rezerve podpisovala Marko Volk in vodja Pomurke Martin Kovač.

Nekdanja vodja financ v Pomurki Gabrijela Drvarič je povedala, da je bil Vojteh Volk tisti, ki jo je seznanil z idejo, da se del goveda, namenjenega zavodu za blagovne rezerve, nadomesti s prašiči. Dejala je še, da so bili zelo presenečeni, ko Mlinarič ni hotel podpisati tega dogovora. A posel je bil kljub temu izpeljan.

Na mariborskem okrožnem sodišču so danes kot priče zaslišali še nekdanji računovodji v Pomurki in v Prašičereji Podgrad ter referentko blagovnega prometa v Pomurki. Naslednjih šest prič pride na vrsto v nadaljevanju sojenja 2. novembra. Glavna obravnava v tej zadevi se je sicer začela 20. septembra z zagovorom obtoženih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija