MESEC NAPOVEDAL BORBO NA USTAVNEM SODIŠČU: "51 poslancev je pohodilo 28.551 podpisov državljanov"

Slovenija

Koordinator Levice Luka Mesec je po odločitvi DZ, da referendum o zakonu o naložbah v vojsko ni dopusten, ocenil, da gre za nevaren precedens. Ne bodo se vdali, obrnili se bodo na ustavno sodišče. "51 poslancev je pohodilo 28.551 podpisov državljanov, ki so zahtevali ustavno zagotovljeno pravico do referenduma o 780-milijonski nabavi orožja," meni.

DZ je danes z 51 glasovi za in 33 proti potrdil sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o zakonu o investicijah v Slovenski vojski (SV) v letih od 2021 so 2026, ki v tem obdobju predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe. V koaliciji so poudarjali, da zakon izpolnjuje vse pogoje, po katerih je referendum nedopusten, v štirih opozicijskih strankah so trdili nasprotno.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Lampret je v svojem nastopu v DZ danes spomnil na pravno mnenje, ki sta ga izdelala Matej Avbelj in Igor Kaučič in v katerem sta omenjena pravnika ocenila, da zakon izpolnjuje vse pogoje, zaradi katerih je referendum o njem nedopusten.

Mesec pa je v izjavi po seji DZ menil, da gre za nevaren precedens. Da bi prepovedali ta referendum, je koalicija po njegovih besedah uporabila določbe sprememb zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki so jih uvedli med korona krizo, da bi veljale pri sprejemanju pritikoronskih svežnjev. Tokrat so prvič uporabili te določbe zunaj teh ukrepov, je poudaril.

"Pravico ljudstva do demokratične samoodločbe bomo branili na ustavnem sodišču. Mnenje imamo že pripravljeno," je še pojasnil Mesec.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je že pred sejo DZ v izjavi ocenil, da je predlog vladnega sklepa o nedopustnosti tega referenduma protizakonit in protiustaven. Kot je poudaril, so bile spremembe zakona o referendumu in ljudski iniciativi, na katerih temelji sklep, sprejete zaradi nujnih ukrepov v epidemiji.

Pri zbiranju podpisov za referendumske postopke je bila aktivna tudi SD. Po besedah poslanke Meire Hot na današnji seji se v SD zavedajo, s kakšnimi težavami se sooča Slovenska vojska. Vendar pa je izbruh epidemije koronavirusa pustil izjemne posledice v gospodarstvu in zdravstvu, zaradi česar so zelo zadržani do hitenja s 780-milijonsko investicijo v vojsko. Absolutno nedopustno pa je po njenem mnenju državljanom onemogočati odločanje o tem vprašanju.

Levica in SD sta v četrtek v DZ vložili več kot 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o investicijah v vojsko. Po zakonu o referendumu in ljudski iniciativi pa se po sprejemu sklepa o nedopustnosti referenduma šteje, da pobuda za referendumske postopke ni bila vložena. Zakon je bil že posredovan v razglasitev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija