MESEC DNI PO RAZGLASITVI EPIDEMIJE SE OBETAJO PRVE OMILITVE UKREPOV: Sproščenega druženja ne bo, nosili bomo maske, telesna razdalja bo ostala

Slovenija

V enem mesecu po razglasitvi epidemije covida-19 je pri nas število potrjenih primerov okužbe naraslo za več kot tisoč. V zadnjih dneh je trend naraščanja števila obolelih ugoden, zato se obetajo prve omilitve vladnih ukrepov. A pristojni poudarjajo, da razmere še niso stabilne in da socialni stiki še dolgo ne bodo takšni, kot smo jih vajeni.

Slovenska vlada, ki jo je takrat še vodil Marjan Šarec, je epidemijo novega koronavirusa razglasila 12. marca, dan po tem, ko se je Svetovna zdravstvena organizacija odločila za razglasitev pandemije.

Takrat je bilo v Sloveniji nekaj manj kot sto potrjenih primerov okužbe, prvo smrtno žrtev pa smo zabeležili dva dni po razglasitvi epidemije. Do vključno petka je število potrjenih primerov okužbe naraslo na 1188, smrtnih žrtev pa je bilo 50.

Žarišče okužbe v Sloveniji predstavljajo predvsem domovi za starejše, v katerih je bilo po zadnjih podatkih okuženih 234 oskrbovancev in 79 zaposlenih.

Že Šarčeva vlada je sprejela ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa v zvezi z ustavitvijo javnega življenja, med drugim je sprejela zaprtje varstveno-izobraževalnih ustanov in omejitve prehodov na meji z Italijo. Janševa vlada, ki je vodenje prevzela dan po razglašeni epidemiji, pa je ukrepe še stopnjevala.

Tako so denimo danes ustavljeni letalski promet in tudi ves javni promet po državi, veljajo omejitve pri prehodih meje, odprte so le nekatere trgovine in lekarne, gibanje prebivalcev pa je omejeno na občino njihovega bivanja. Vlada je že sprejela tudi nekatere interventne ukrepe za pomoč prizadetim v epidemiji.

Ob ugodnih trendih, ki po mnenju nekaterih kažejo uspešnost Slovenije v boju proti novemu koronavirusu, sicer vlada napoveduje postopno omilitev nekaterih ukrepov. A tako v vladi kot mnogi strokovnjaki opozarjajo, da razmere še niso stabilne in da bi s prenagljenim rahljanjem omejitev lahko povzročili nov val okužb.

Po navedbah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacin morajo biti poleg dlje časa razvidnega trenda padanja novih okužb za omilitev veljavnih ukrepov izpolnjeni še nekateri drugi pogoji. To so možnost sledenja okuženim in širitvi virusa, da zdravstveni sistem ni pod prevelikim pritiskom, zadostne kapacitete za testiranje ter vzpostavljeni instrumenti za merjenje učinkov tranzicije.

Kot je pojasnil predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Koper Milan Krek, bo epidemija prešla v stabilno fazo, ko bo dnevna rast novo okuženih le še odstotna, to je okoli 12 novo okuženih na dan. Takrat bi po njegovi oceni lahko bolj pogumno začeli opuščati omejitve.

Direktor Klinike Golnik Aleš Rozman pa je ob tem opozoril, da se bodo morali ljudje še naprej izogibati druženju ob kavicah in da se bo treba navaditi na novo realnost, saj prebivalstvo še dolgo ne bo prekuženo. "V javnih prostorih bomo še naprej nosili maske, telesna razdalja bo ostala," je napovedal. Po njegovem mnenju tudi počitnic v tujini letos skoraj zagotovo ne bo, kako bomo lahko potovali znotraj države, pa bo odvisno od epidemioloških trendov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija